Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja. Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti.
Pre svega, važno je da znamo ovaj redosled – prvo progutamo zalogaj hrane, a onda otpijemo gutljaj vina koje upotpunjuje ukus jela. Pa hajde da upoznamo i pravila koja vam mogu pomoći pri izboru vina uz hranu.
1. Vino treba da ima istu jačinu ukusa kao hrana
Jedna od najbitnijih stvari pri slaganju hrane i vina je jačina. Lagana jela se lepo slažu uz lagana vina, a jača jela sa jačim vinima. Jaka hrana može skroz preplaviti nežne ukuse lakog vina, dok robusna vina jakog tela mogu prekriti ukuse lagane hrane.
Na radionici kuvanja Fun&Dining spremali smo taljatele sa kremom od karfiola i indijskog oraha. Ovu laganu pastu degustirali smo uz Vermentino sa Sardinije, lagano vino sa niskim kiselinama i aromama mediteranskog bilja i borovine.
2. Vino treba da je kiselije od hrane
Kiseline u vinu zavise od sorte grožđa, od klime i od stila pravljenja vina. Kada kažemo da je vino sveže, to znači da ima visoke kiseline.
Obično bela vina kao npr. Sauvignon blanc ili Pinot grigio imaju više kiselina od crvenih. Vina iz severnih područja imaju više kiseline od vina iz toplijih krajeva. Kiselina iz vina se dobro slaže sa masnim i bogatim jelima jer čisti usta i sprema ih za naredni zalogaj.
3. Vino treba da je slađe od hrane
Već možda znate da se slatka hrana uparuje sa slatkim vinima. Hrana ne sme da bude slađa od vina, jer može učiniti da vino dobije kiseo ili gorak ukus.
Slatka vina se dobro uparuju sa masnim sirevima jer imaju visok nivo kiselina.
4. Crvena vina sa puno tanina se slažu uz crvena mesa, kao i uz masna jela
Jaka taninska vina kao što su Cabernet sauvignon i Barolo dobro se kombinuju sa hranom koja ima jake ukuse. Hrana sa puno masnoća i proteina, kao što je tvrdi sir ili crveno meso je najbolji izbor uz ova vina.
Jaki ukusi hrane umekšavaju ukuse vina, dok tanini iz vina, isto kao i kiseline, pomažu da se usta očiste od masnoća. Ova vina se još bolje slažu uz hranu ako se dekantiraju i ako se služe na temperaturi od 18 stepeni.
5. Bela vina se slažu uz ribu ili meso živine, ali…
Složićete se, sveža bela vina kao što su Sauvignon blanc ili Pinot grigio se dobro uparuju sa ribom i piletinom. A punija bela vina kao što je Chardonnay lepo slažu uz ćuretinu, belu ribu i morske plodove.
Ali, primetićete da kada se crveno vino pije uz ribu, tanini iz vina mogu da naprave neugodan metalni ukus. Međutim, lagana voćna vina sa niskim taninima kao što je Pinot noir lepo se uparuju sa ribom koja ima jaču teksturu. To su tuna, losos ili sabljarka. Kada se konzumira sa ribom, crveno vino treba da je ohlađeno na oko 14 stepeni.
6. Vina se slažu sa sosovima, a ne sa mesom ili testom
Kada imate jelo sa sosom, vino uparujete na osnovu sosa. Riba bi se obično slagala uz lagano belo vino, međutim ako je riba u kremastom sosu, ovo pravilo ne važi. Ovo jelo se uparuje uz jače belo vino ili čak možda uz lagano crveno. Idealna kombinacija ukusa učiniće da večera donese pravi užitak. Možda možete da probate jednostavno jelo taljatele „Moje gnezdo“ sa sosom od gorgonzole i Pinot Bianco Schulthauser.
7. Uz začinjenu hranu se slažu polusuva, poluslatka i sveža vina
Uz začinjenu hranu, kao što su pikantnija azijska jela dobro se slažu polusuva vina. Vina sa visokim alkoholom će povećati začinjenost jela. Blago slatko vino kao što je polusuvi Riesling ili Gewurztraminer savršen je par za začinjenu hranu. Proveren spoj su domaća aromatična pašteta od džigerice i poluslatki Furmint. Pikantna jela se fino slažu sa svežim belim vinima kao što je Sauvignon blanc, Pinot grigio ili Chablis.
Puno je divnih kombinacija, ali važno je krenuti od nečega. Spremite svoje omiljeno jelo.
A pre toga, poručite ovde vino koje će upotpuniti ukus vaše hrane.
Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate.Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno …
Degustacija vina može biti laka. Ako volite vino i želite da ga degustirate na najbolji način, na pravom ste mestu. Ovde vam otkrivam neke tajne degustiranja, pa hajde da vidimo o čemu se radi. Da biste doživeli kompleksnost aroma i ukusa vina potrebno vam je izvesno znanje, kao i neke tehnike. Vino možete da analizirate …
1. Izaberite temu Složićete se, jedna od najbitnijih stvari za degustaciju vina je odluka o tome koja vina ćete degustirati. Zato je dobro da odabrate temu prema kojoj ćete napraviti izbor vina. Neki od predloga su: – Izaberite nekoliko vina (3-6) iz iste regije ili države, npr. Fruška gora, Župa, Francuska, Novi Zeland, Tokaj ili Italija– Izaberite jednu vrstu vina npr. …
7 pravila kako da uparite vino i hranu
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.
Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti.
Pre svega, važno je da znamo ovaj redosled – prvo progutamo zalogaj hrane, a onda otpijemo gutljaj vina koje upotpunjuje ukus jela.
Pa hajde da upoznamo i pravila koja vam mogu pomoći pri izboru vina uz hranu.
1. Vino treba da ima istu jačinu ukusa kao hrana
Jedna od najbitnijih stvari pri slaganju hrane i vina je jačina. Lagana jela se lepo slažu uz lagana vina, a jača jela sa jačim vinima. Jaka hrana može skroz preplaviti nežne ukuse lakog vina, dok robusna vina jakog tela mogu prekriti ukuse lagane hrane.
Na radionici kuvanja Fun&Dining spremali smo taljatele sa kremom od karfiola i indijskog oraha. Ovu laganu pastu degustirali smo uz Vermentino sa Sardinije, lagano vino sa niskim kiselinama i aromama mediteranskog bilja i borovine.
2. Vino treba da je kiselije od hrane
Kiseline u vinu zavise od sorte grožđa, od klime i od stila pravljenja vina. Kada kažemo da je vino sveže, to znači da ima visoke kiseline.
Obično bela vina kao npr. Sauvignon blanc ili Pinot grigio imaju više kiselina od crvenih. Vina iz severnih područja imaju više kiseline od vina iz toplijih krajeva. Kiselina iz vina se dobro slaže sa masnim i bogatim jelima jer čisti usta i sprema ih za naredni zalogaj.
3. Vino treba da je slađe od hrane
Već možda znate da se slatka hrana uparuje sa slatkim vinima. Hrana ne sme da bude slađa od vina, jer može učiniti da vino dobije kiseo ili gorak ukus.
Slatka vina se dobro uparuju sa masnim sirevima jer imaju visok nivo kiselina.
Možete uživati u harmoniji ako spremite kruške sa plavim sirom, pistaćima i medom koje ćete složiti uz vrhunsko slatko vino Tokaji aszu 5 puttonyos.
4. Crvena vina sa puno tanina se slažu uz crvena mesa, kao i uz masna jela
Jaka taninska vina kao što su Cabernet sauvignon i Barolo dobro se kombinuju sa hranom koja ima jake ukuse. Hrana sa puno masnoća i proteina, kao što je tvrdi sir ili crveno meso je najbolji izbor uz ova vina.
Jaki ukusi hrane umekšavaju ukuse vina, dok tanini iz vina, isto kao i kiseline, pomažu da se usta očiste od masnoća. Ova vina se još bolje slažu uz hranu ako se dekantiraju i ako se služe na temperaturi od 18 stepeni.
5. Bela vina se slažu uz ribu ili meso živine, ali…
Složićete se, sveža bela vina kao što su Sauvignon blanc ili Pinot grigio se dobro uparuju sa ribom i piletinom. A punija bela vina kao što je Chardonnay lepo slažu uz ćuretinu, belu ribu i morske plodove.
Ali, primetićete da kada se crveno vino pije uz ribu, tanini iz vina mogu da naprave neugodan metalni ukus. Međutim, lagana voćna vina sa niskim taninima kao što je Pinot noir lepo se uparuju sa ribom koja ima jaču teksturu. To su tuna, losos ili sabljarka. Kada se konzumira sa ribom, crveno vino treba da je ohlađeno na oko 14 stepeni.
6. Vina se slažu sa sosovima, a ne sa mesom ili testom
Kada imate jelo sa sosom, vino uparujete na osnovu sosa. Riba bi se obično slagala uz lagano belo vino, međutim ako je riba u kremastom sosu, ovo pravilo ne važi. Ovo jelo se uparuje uz jače belo vino ili čak možda uz lagano crveno.
Idealna kombinacija ukusa učiniće da večera donese pravi užitak.
Možda možete da probate jednostavno jelo taljatele „Moje gnezdo“ sa sosom od gorgonzole i Pinot Bianco Schulthauser.
7. Uz začinjenu hranu se slažu polusuva, poluslatka i sveža vina
Uz začinjenu hranu, kao što su pikantnija azijska jela dobro se slažu polusuva vina. Vina sa visokim alkoholom će povećati začinjenost jela. Blago slatko vino kao što je polusuvi Riesling ili Gewurztraminer savršen je par za začinjenu hranu.
Proveren spoj su domaća aromatična pašteta od džigerice i poluslatki Furmint.
Pikantna jela se fino slažu sa svežim belim vinima kao što je Sauvignon blanc, Pinot grigio ili Chablis.
Puno je divnih kombinacija, ali važno je krenuti od nečega. Spremite svoje omiljeno jelo.
A pre toga, poručite ovde vino koje će upotpuniti ukus vaše hrane.
Slični članci
Najlakši način za uparivanje hrane i vina – prema sortama
Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate.Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno …
Kako da degustirate vino – boja, arome i ukus vina
Degustacija vina može biti laka. Ako volite vino i želite da ga degustirate na najbolji način, na pravom ste mestu. Ovde vam otkrivam neke tajne degustiranja, pa hajde da vidimo o čemu se radi. Da biste doživeli kompleksnost aroma i ukusa vina potrebno vam je izvesno znanje, kao i neke tehnike. Vino možete da analizirate …
Kako da napravite degustaciju vina
1. Izaberite temu Složićete se, jedna od najbitnijih stvari za degustaciju vina je odluka o tome koja vina ćete degustirati. Zato je dobro da odabrate temu prema kojoj ćete napraviti izbor vina. Neki od predloga su: – Izaberite nekoliko vina (3-6) iz iste regije ili države, npr. Fruška gora, Župa, Francuska, Novi Zeland, Tokaj ili Italija– Izaberite jednu vrstu vina npr. …