Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate. Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno uparuje.
Sauvignon blanc
Sovinjon blan je laganog tela i ima visoke kiseline. Veoma dobro se slaže uz salate, zeleno povrće, jela bogata peršunom, mirođijom i vlašcem, kozji sir, fetu, rikota sir, piletinu, ćuretinu, belu ribu, jastoga, krabe, lignje i školjke. Ako imate neka od ovih jela na meniju, možete izabr
Rizling je sveže vino, srednje jačine, intenzivnog mirisa i ukusa. Dobro se slaže uz gaudu i edamer, svinjetinu, svinjsku pršutu, začinjenu piletinu, kremaste sosove, začinjenu ribu, pastrmku i jastoga, a od začina sa đumbirom i limunom. Uz ova jela preporučujemo Riesling Belo Brdo black label sa aromama kremena, orašastih plodova i petrolejskih nota.
Chardonnay
Šardone ima jako telo i najčešće nema visoke kiseline. Idealan je uz kremase paste, čorbe i rižota, kremaste sireve kao što je kamember, mocarelu, uz piletetinu, ćuretinu, belu ribu i teletinu u kremastim sosovima, ostrige, krabe i škampe, jela sa šafranom, susamom i estragonom. Uživanje će biti potpuno ako uz neko od ovih jela izaberete Chardonnay Lastar – vino sa aromama kajsije, breskve, dinje, manga, sa blagim tonom putera, vanile i dima.
side view of women toasting with glasses of red wine at restaurant
Pinot noir
Pino noar ima lagano telo i nema puno tanina (nema gorčine). Slaže se uz veliki broj jela, a najbolje uz pečurke, mahunarke, spanać, sir bri, parmezan, piletinu, pačetinu, jagnjetinu, teletinu, svinjetinu, tunu, lososa, sabljarku, crvene sosove, paradajz sos, a od začina se najbolje slaže sa bosiljkom, belim lukom, origanom i komoračem. Babich Marlborough Pinot Noir, svojim aromama crvenog voća, kedra, tamjana i raznih začina, daće vrhunski ukus ovim jelima.
Merlot
Merlo ima srednje telo i srednje tanine. Odličan je uz pice i špagete sa paradajz sosom, lazanje, gaudu, parmezan, gulaš, ćufte, pečenu bundevu, tikvice, papriku, cveklu, ćuretinu, piletinu i burgere. Dobro se kombinuje sa lososom, tunom i sabljarkom, a od začina sa bosiljkom, peršunom, nanom i majčinom dušicom. Zašto ne biste probali Seigneurs d`Aiguilhe uz ova jela? Ovo vino začinjava jela svojim moćnim ukusom, svilenim taninima i mineralnošću.
Cabernet sauvignon
Kaberne sovinjon je jakog tela i ima visoke tanine (ima gorčinu). Najbolji je izbor uz goveđi stejk, svinjetinu, jagnjetinu, divljač, zrele sireve, rokfor, kamember ili gorgonzolu, kao i jela sa ruzmarinom, žalfijom, lovorom i klekom. Najbolji izbor uz ova jela je Kremen Matalj sa zrelim aromama crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine.
Rose
Roze može imati razne stilove. Roze se dobro slaže uz hladna predjela od povrća, jaja, sira ili mesa, kozji sir, roštilj, indijsku i tajlandsku hranu. Uz začinjena azijska jela odlično će se složiti Casal Mendes sa voćnim notama ananasa i banane.
Penušavci
Penušavci se služe kao aperitivi ili na kraju večere, uz kavijar, koštunjavo ili suvo voće, guščiju džigericu. Sa svojim citrusnim notama suvi Prosecco Masottina je odličan aperitiv, a za posebne prilike preporučujemo Prosecco Masottina Superiore Le Rive di Ogliano.
Predloga ima još puno, pa hajdemo da pogledamo koju hranu želimo da uparimo sa vinom. Kliknite ovde i izaberite svoje omiljeno jelo, a onda i vino sa kojim će se složiti.
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti. Pre svega, važno …
Najlakši način za uparivanje hrane i vina – prema sortama
Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate.
Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno uparuje.
Sauvignon blanc
Sovinjon blan je laganog tela i ima visoke kiseline. Veoma dobro se slaže uz salate, zeleno povrće, jela bogata peršunom, mirođijom i vlašcem, kozji sir, fetu, rikota sir, piletinu, ćuretinu, belu ribu, jastoga, krabe, lignje i školjke. Ako imate neka od ovih jela na meniju, možete izabr
Sauvignon blanc Babich sa Novog Zelanda, a ako je u pitanju specijalna prilika možda i njegovu moćnu Black label varijantu.
Riesling
Rizling je sveže vino, srednje jačine, intenzivnog mirisa i ukusa. Dobro se slaže uz gaudu i edamer, svinjetinu, svinjsku pršutu, začinjenu piletinu, kremaste sosove, začinjenu ribu, pastrmku i jastoga, a od začina sa đumbirom i limunom. Uz ova jela preporučujemo Riesling Belo Brdo black label sa aromama kremena, orašastih plodova i petrolejskih nota.
Chardonnay
Šardone ima jako telo i najčešće nema visoke kiseline. Idealan je uz kremase paste, čorbe i rižota, kremaste sireve kao što je kamember, mocarelu, uz piletetinu, ćuretinu, belu ribu i teletinu u kremastim sosovima, ostrige, krabe i škampe, jela sa šafranom, susamom i estragonom. Uživanje će biti potpuno ako uz neko od ovih jela izaberete Chardonnay Lastar – vino sa aromama kajsije, breskve, dinje, manga, sa blagim tonom putera, vanile i dima.
Pinot noir
Pino noar ima lagano telo i nema puno tanina (nema gorčine). Slaže se uz veliki broj jela, a najbolje uz pečurke, mahunarke, spanać, sir bri, parmezan, piletinu, pačetinu, jagnjetinu, teletinu, svinjetinu, tunu, lososa, sabljarku, crvene sosove, paradajz sos, a od začina se najbolje slaže sa bosiljkom, belim lukom, origanom i komoračem. Babich Marlborough Pinot Noir, svojim aromama crvenog voća, kedra, tamjana i raznih začina, daće vrhunski ukus ovim jelima.
Merlot
Merlo ima srednje telo i srednje tanine. Odličan je uz pice i špagete sa paradajz sosom, lazanje, gaudu, parmezan, gulaš, ćufte, pečenu bundevu, tikvice, papriku, cveklu, ćuretinu, piletinu i burgere. Dobro se kombinuje sa lososom, tunom i sabljarkom, a od začina sa bosiljkom, peršunom, nanom i majčinom dušicom. Zašto ne biste probali Seigneurs d`Aiguilhe uz ova jela? Ovo vino začinjava jela svojim moćnim ukusom, svilenim taninima i mineralnošću.
Cabernet sauvignon
Kaberne sovinjon je jakog tela i ima visoke tanine (ima gorčinu). Najbolji je izbor uz goveđi stejk, svinjetinu, jagnjetinu, divljač, zrele sireve, rokfor, kamember ili gorgonzolu, kao i jela sa ruzmarinom, žalfijom, lovorom i klekom. Najbolji izbor uz ova jela je Kremen Matalj sa zrelim aromama crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine.
Rose
Roze može imati razne stilove. Roze se dobro slaže uz hladna predjela od povrća, jaja, sira ili mesa, kozji sir, roštilj, indijsku i tajlandsku hranu. Uz začinjena azijska jela odlično će se složiti Casal Mendes sa voćnim notama ananasa i banane.
Penušavci
Penušavci se služe kao aperitivi ili na kraju večere, uz kavijar, koštunjavo ili suvo voće, guščiju džigericu. Sa svojim citrusnim notama suvi Prosecco Masottina je odličan aperitiv, a za posebne prilike preporučujemo Prosecco Masottina Superiore Le Rive di Ogliano.
Predloga ima još puno, pa hajdemo da pogledamo koju hranu želimo da uparimo sa vinom. Kliknite ovde i izaberite svoje omiljeno jelo, a onda i vino sa kojim će se složiti.
Slični članci
7 pravila kako da uparite vino i hranu
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti. Pre svega, važno …