Složićete se, jedna od najbitnijih stvari za degustaciju vina je odluka o tome koja vina ćete degustirati. Zato je dobro da odabrate temu prema kojoj ćete napraviti izbor vina.
Neki od predloga su:
– Izaberite nekoliko vina (3-6) iz iste regije ili države, npr. Fruška gora, Župa, Francuska, Novi Zeland, Tokaj ili Italija – Izaberite jednu vrstu vina npr. sovinjona ili šardonea iz različitih regija Srbije ili Francuske – Napravite horizontalnu degustaciju, samo Cabernet sauvignon iz jedne godine nrp. 2012, iz različitih vinarija i regiona – Izaberite vina samo jednog proizvođača, kao npr. Matalj, Matuško ili Babich – Izaberite samo crvena vina ili samo bela vina, ili možda samo penušava ili samo dezertna
Tu smo za pomoć pri izboru, možete da nam pišete na kontakt@evino.rs
2. Izbor zalogajčića
Tokom degustacije ne treba jesti. Možete uzeti kreker ili zalogaj hleba između dva vina da biste se očistili pale i pripremili ga za novo vino. Zato je dobro da odlučite da li ćete gostima poslužiti laganu zakusku pre degustacije ili će se servirati večera posle degustacije. Dobro je da najavite gostima kakav je plan da bi znali da li da dođu punog stomaka ili da se spreme za jelo pre ili posle degustacije.
3. Spremite prave degustacione čaše
Možda nije moguće da svako od gostiju dobije novu čašu pre degustacije svakog vina. Realno je da svaki vaš gost ima jednu čašu ili jednu dužu, manje ovalnu za bela vina i jednu zaobljeniju za crvena vina.
4. Šta vam je sve potrebno za degustaciju vina
Vino – kako da znate koliko vam je vina potrebno? Jedna buteljka vina je dovoljna za 5 regularnih čaša vina ili za degustaciju za 10 ljudi
Čaše
Otvarač za vino
Spiter za prosipanje vina
Kibla sa ledom za hlađenje belih i roze vina
Beli stolnjak ili bele salvete da bi se jasnije videla boja vina
Spisak sa opisima aroma u koji gosti mogu upisati svoje utiske i izabrati arome koje osećaju
Dekanter za crvena vina
Hleb ili krekeri za čišćenje palea
5. Pozovite goste
Idealan broj gostiju je između 5 i 10. Najbolje je da svi vaaši gosti mogu da sednu za sto za ručavanje. Ako imate manje društvo u redu je da i grupa za degustaciju bude manja, ali onda prilagodite broj vina koja se degustiraju. Dobro je da pozovete ljude koji imaju slično znanje o vinima. Ali, ako neko od gostiju ne zna puno o vinima, znanje će najlakše steći upravo ovakvom degustacijom.
6. Izaberite vreme
Degustacija se može praviti u bilo koje doba godine. Obično se bela i roze vina degustiraju leti, a crvena zimi. Takođe savršeno vreme za degustaciju je posle ručka (16-18 h), jer se za vreme degustacije ne jede, nego tek posle. Ako degustacija nije u vremenu posle ručka, onda je poželjno da se zakuska posluži pre degustacije.
7. Tehnike za degustaciju vina
Prvo gostima recite šta se degustira, pokažite im eventualno kako se drži čaša i kako se vrti vino da bi prodisalo. Zatim pokažite kako se vino pomiriše da bi se osetile arome. Posle mirisanja, uzmite mali gutljaj vina, promućkajte ga u ustima tako da ima dodira sa vazduhom i unutar usta. Onda progutajte vino ili ga ispljunite u spiter.
8. Degustiranje
Za degustiranje vina je bitan redosled vina. Počnite od lakših vina, preko snažnijih, pa do najsnažnijih. Npr. počinnite od najsvetlijih belih, a završite se sa najtamnijim crvenim vinom. Ako degustirate i dezertno vino, koristite ga na kraju čak iako je svetlije boje od ostalih vina. Vina koja su slična degustirajte jedna za drugim, kao na primer isto vino različitih berbi.
9. Dajte gostima vremena da zapišu beleškeo vinu
Učesnici mogu biti malo suzdržani u vezi sa svojim impresijama zato što nisu eksperti, tako da im treba omogućiti da se osećaju prijatno i da slobodno izraze svoje utiske. Dajte im vremena da razmisle i da zapišu svoj utisak nezavisno od mišljenja drugih učesnika na degustaciji.
Ovo su stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom degustacije vina:
– Arome – Zapišite sve arome koje primetite, bilo da je to borovnica, med, limun, čokolada, kruška, jabuka, pokošena trava, tropsko voće. – Tekstura i težina – Da li je vino lagano i sveže, punog tela, robusno ili glatko? – Balans – Da li je vino izbalansirano ili neki ukus dominira kao npr. tanini, kiselina, barik? – Završnica – Da li se vino zadržava na paleu ili ukus nestaje u trenutku kada se proguta?
10. Igra za kraj
Na kraju degustacije ako je ostalo vina, možete napraviti „blind tasting“. Stavite flaše vina u tamne kese ili papir. Degustirajte i pogađajte koje ste vino probali. Možete da napravite i nagradu za pobednika koji pogodi najveći broj vina.
11. Posle degustacije poslužite hranu
Ovo su neki predlozi za hranu koju možete poslužiti posle degustacije:
– Pršuta obmotana oko dinje ili suve šljive – Grilovane tikvice obmotane oko kozjeg krem sira sa rukolom – Sirevi i suhomesnato – Lagane salate
Sada kada znate sve, kada ćete napraviti degustaciju? Ako vam je potrebna pomoć oko izbora vina, tu smo za vas. Pišite nam ovde.
I najvažnije – poručite vina za vašu degustaciju na našem sajtu – stići će vam brzo na adresu.
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti. Pre svega, važno …
Degustacija vina može biti laka. Ako volite vino i želite da ga degustirate na najbolji način, na pravom ste mestu. Ovde vam otkrivam neke tajne degustiranja, pa hajde da vidimo o čemu se radi. Da biste doživeli kompleksnost aroma i ukusa vina potrebno vam je izvesno znanje, kao i neke tehnike. Vino možete da analizirate …
Kako da napravite degustaciju vina
1. Izaberite temu
Složićete se, jedna od najbitnijih stvari za degustaciju vina je odluka o tome koja vina ćete degustirati. Zato je dobro da odabrate temu prema kojoj ćete napraviti izbor vina.
Neki od predloga su:
– Izaberite nekoliko vina (3-6) iz iste regije ili države, npr. Fruška gora, Župa, Francuska, Novi Zeland, Tokaj ili Italija
– Izaberite jednu vrstu vina npr. sovinjona ili šardonea iz različitih regija Srbije ili Francuske
– Napravite horizontalnu degustaciju, samo Cabernet sauvignon iz jedne godine nrp. 2012, iz različitih vinarija i regiona
– Izaberite vina samo jednog proizvođača, kao npr. Matalj, Matuško ili Babich
– Izaberite samo crvena vina ili samo bela vina, ili možda samo penušava ili samo dezertna
Tu smo za pomoć pri izboru, možete da nam pišete na kontakt@evino.rs
2. Izbor zalogajčića
Tokom degustacije ne treba jesti. Možete uzeti kreker ili zalogaj hleba između dva vina da biste se očistili pale i pripremili ga za novo vino. Zato je dobro da odlučite da li ćete gostima poslužiti laganu zakusku pre degustacije ili će se servirati večera posle degustacije. Dobro je da najavite gostima kakav je plan da bi znali da li da dođu punog stomaka ili da se spreme za jelo pre ili posle degustacije.
3. Spremite prave degustacione čaše
Možda nije moguće da svako od gostiju dobije novu čašu pre degustacije svakog vina. Realno je da svaki vaš gost ima jednu čašu ili jednu dužu, manje ovalnu za bela vina i jednu zaobljeniju za crvena vina.
4. Šta vam je sve potrebno za degustaciju vina
5. Pozovite goste
Idealan broj gostiju je između 5 i 10. Najbolje je da svi vaaši gosti mogu da sednu za sto za ručavanje. Ako imate manje društvo u redu je da i grupa za degustaciju bude manja, ali onda prilagodite broj vina koja se degustiraju. Dobro je da pozovete ljude koji imaju slično znanje o vinima. Ali, ako neko od gostiju ne zna puno o vinima, znanje će najlakše steći upravo ovakvom degustacijom.
6. Izaberite vreme
Degustacija se može praviti u bilo koje doba godine. Obično se bela i roze vina degustiraju leti, a crvena zimi. Takođe savršeno vreme za degustaciju je posle ručka (16-18 h), jer se za vreme degustacije ne jede, nego tek posle. Ako degustacija nije u vremenu posle ručka, onda je poželjno da se zakuska posluži pre degustacije.
7. Tehnike za degustaciju vina
Prvo gostima recite šta se degustira, pokažite im eventualno kako se drži čaša i kako se vrti vino da bi prodisalo. Zatim pokažite kako se vino pomiriše da bi se osetile arome. Posle mirisanja, uzmite mali gutljaj vina, promućkajte ga u ustima tako da ima dodira sa vazduhom i unutar usta. Onda progutajte vino ili ga ispljunite u spiter.
8. Degustiranje
Za degustiranje vina je bitan redosled vina. Počnite od lakših vina, preko snažnijih, pa do najsnažnijih. Npr. počinnite od najsvetlijih belih, a završite se sa najtamnijim crvenim vinom. Ako degustirate i dezertno vino, koristite ga na kraju čak iako je svetlije boje od ostalih vina. Vina koja su slična degustirajte jedna za drugim, kao na primer isto vino različitih berbi.
9. Dajte gostima vremena da zapišu beleške o vinu
Učesnici mogu biti malo suzdržani u vezi sa svojim impresijama zato što nisu eksperti, tako da im treba omogućiti da se osećaju prijatno i da slobodno izraze svoje utiske. Dajte im vremena da razmisle i da zapišu svoj utisak nezavisno od mišljenja drugih učesnika na degustaciji.
Ovo su stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom degustacije vina:
– Arome – Zapišite sve arome koje primetite, bilo da je to borovnica, med, limun, čokolada, kruška, jabuka, pokošena trava, tropsko voće.
– Tekstura i težina – Da li je vino lagano i sveže, punog tela, robusno ili glatko?
– Balans – Da li je vino izbalansirano ili neki ukus dominira kao npr. tanini, kiselina, barik?
– Završnica – Da li se vino zadržava na paleu ili ukus nestaje u trenutku kada se proguta?
10. Igra za kraj
Na kraju degustacije ako je ostalo vina, možete napraviti „blind tasting“. Stavite flaše vina u tamne kese ili papir. Degustirajte i pogađajte koje ste vino probali. Možete da napravite i nagradu za pobednika koji pogodi najveći broj vina.
11. Posle degustacije poslužite hranu
Ovo su neki predlozi za hranu koju možete poslužiti posle degustacije:
– Pršuta obmotana oko dinje ili suve šljive
– Grilovane tikvice obmotane oko kozjeg krem sira sa rukolom
– Sirevi i suhomesnato
– Lagane salate
Sada kada znate sve, kada ćete napraviti degustaciju? Ako vam je potrebna pomoć oko izbora vina, tu smo za vas. Pišite nam ovde.
I najvažnije – poručite vina za vašu degustaciju na našem sajtu – stići će vam brzo na adresu.
Slični članci
7 pravila kako da uparite vino i hranu
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti. Pre svega, važno …
Kako da degustirate vino – boja, arome i ukus vina
Degustacija vina može biti laka. Ako volite vino i želite da ga degustirate na najbolji način, na pravom ste mestu. Ovde vam otkrivam neke tajne degustiranja, pa hajde da vidimo o čemu se radi. Da biste doživeli kompleksnost aroma i ukusa vina potrebno vam je izvesno znanje, kao i neke tehnike. Vino možete da analizirate …