Vino i sir – savršeni par sa razlogom! Nesumnjivo je da se i sir i vino već vekovima doživljavaju kao najveća gastronomska zadovoljstva, kombinacije su beskonačne, a kada pronađete vašu omiljenu, sledi potpuna senzacija ukusa.
Verujem u princip “što raste zajedno, ide zajedno”, koji se bazira na ideji da se vino i hrana određenog regiona međusobno dopunjuju. I vino i hrana, u ovom slučaju sirevi, reflektuju terroir, mesto odakle potiču, a ovakav spoj vam donosi autentičan doživljaj.
Pogledajte pet predloga za uparivanje vina i sireva u kojima možete uživati tokom predstojećih praznika:
Sovinoa je Sauvignon Blanc sa izraženim mirisom jasmina, aromom grejpfruta, ogrozda, vinogradarske breskve, aromatičnog bilja i delikatne note pečenog markona badema koji potiče od odležavanja u bariku. Vino ima upečatljiv mineralni karakter. Ako se odlučite da sledite princip ”što raste zajedno, ide zajedno”, Beli Cilinder ili Kozji sir u pepelu hrasta (Kozari) će biti savrsena kombinacija uz Matijašević Sovinoa. Filozofija ovog uparivanja se bazira na činjenici da i vino i sir imaju izraženu citrusnu i biljnu notu, kao i jaku mineralnost i svežinu. U kombinaciji sa vinima Sauvignon Blanc, kozji sir menja teksturu i postaje dodatno kremast. Ako se odlučite za francuski sir, Chèvre čini idealnu kombinaciju uz Sauvignon Blanc. Ovo je i viševekovna tradicija u Loire Valley, poznatoj po vinima Sancerre i kozjim sirevima poput Sainte-Maure-de-Touraine, Valencay, Delice du Poitou, Selles-sur-Cher, Tomme de Chevre Grand-Mere Adrienn.
Chablis je vino koje karakterišu izuzetna svežina i mineralnost, uz cvetnu aromu bagrema, voćne note limuna i zelene jabuke. Izuzetno lepo se slaže sa bogatim kremastim sirevima iz Burgundije poput Saint-André, Brillat-Savarin, Gres Champenois. U ovom slučaju uparivanje vina i sira je po principu kontrasta. Osvežavajuće kiseline vina Chablis će prožeti puterastu teksturu Brie sira, dok će slanoća sira da intezivira i naglasi aromu vina. Odležavanjem, korica ovog tipa sira razvija zemljane arome pečuraka, što se može lepo uklopiti uz sekundarne zemljane arome koje karakterišu Chablis. Fantastična kombinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Zinfandel karakterišu arome zrelog crvenog voća poput maline, brusnice, jagode, trešnje, praćene notama začina i vanile. S obzirom da je Zinfandel crveno vino punijeg tela i da ima prepoznatljiv “džemasti” karakter, treba ga upariti sa sirom punijeg tela kao što je četiri godine odležala Gouda, tipičnih aroma slanog karamela, tostiranog lešnika i tofija. Ovaj najpoznatiji sir Holandije pokazuje savršen balans između slatkog i slanog karaktera i idealno se slaže uz Zinfandel. Odležali Cheddar kao i dimljeni jači sirevi takođe čine odličnu kombinaciju uz vino sa naglašenim džemastim i začinskim karakterom.
Kremen Kaberne je izuzetno kompleksno vino sa aromom zrele šljive, kupine, crne ribizle, i pratećim notama vrganja, duvana i začina. Vino punog tela i intezivnih aroma se idealno slaže sa sirom sličnih karakteristika. Gostiljski sir, proizveden u alpskom stilu, potiče sa Zlatibora i savršeno reflektuje terroir sa oko 1000 metara nadmorske visine. Savršena kombinacija kojom se naglašavaju arome vina, dok tanini postaju manje intezivni. Sličan efekat se postiže i sa drugim odležalim sirevima poput francuskog Compte, švajcarskog Gruyere, italijanskog Grana Padano i Pecorino Sardo.
Makana, kasna berba od crvenog Gewurztraminera, intezivnog mirisa cveta bagrema, meda, zrele dunje, kajsije i kandirane pomorandže, savršen je desert u tečnoj formi! Raquefort, poznat i kao “kralj plavih sireva”, je idealna kombinacija koja će učiniti arome ovog vina još raskošnijim. Makana i Raquefort čine spoj po principu kontrasta. Ovde imamo prirodno slatko vino medastog karaktera i baršunaste teksture i pikantan slani sir bogate kremaste teksture koju će prožeti sveže kiseline ovog fantastičnog desertnog vina. Uz Raquefort, i drugi plavi sirevi poput Stiltona i Gorgonzola Dolce izvrsno se slažu sa slatkim vinima. Ako niste ljubitelj plavih sireva, možete probati Makanu sa 24 meseca odležalim Parmigiano Reggiano sirom – “kraljem svih sireva”. Ovaj odležali sir sa aromama ananasa, orašastih plodova i slanog karamela u kombinaciji sa Makanom kreiraće pravu magiju na vašim nepcima.
A da biste ove kombinacije doživeli, ova vina možete lako poručiti na sajtu eVino.rs, a sireve možete da pronađete u prodaji u Srbiji.
Ja sam Marija Jovanović, a CheeseWineTravel, firma koju sam osnovala, bavi se promocijom vina i vinske kulture iz razlicitih delova sveta, kao i edukacijama na temu slaganja vina i hrane sa posebnim akcentom na sireve. Ako želite da saznate više o svetu vina, sira i gastronomije zapratite moj Instagram profil @cheesewinetravel.
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti. Pre svega, važno …
Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate.Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno …
Wine & Cheese – The Magical Match
Vino i sir – savršeni par sa razlogom! Nesumnjivo je da se i sir i vino već vekovima doživljavaju kao najveća gastronomska zadovoljstva, kombinacije su beskonačne, a kada pronađete vašu omiljenu, sledi potpuna senzacija ukusa.
Verujem u princip “što raste zajedno, ide zajedno”, koji se bazira na ideji da se vino i hrana određenog regiona međusobno dopunjuju. I vino i hrana, u ovom slučaju sirevi, reflektuju terroir, mesto odakle potiču, a ovakav spoj vam donosi autentičan doživljaj.
Pogledajte pet predloga za uparivanje vina i sireva u kojima možete uživati tokom predstojećih praznika:
Vino 2023 Sovinoa, Matijašević, RS i Beli Cilinder ili Kozji sir u pepelu hrasta Kozari
Sovinoa je Sauvignon Blanc sa izraženim mirisom jasmina, aromom grejpfruta, ogrozda, vinogradarske breskve, aromatičnog bilja i delikatne note pečenog markona badema koji potiče od odležavanja u bariku. Vino ima upečatljiv mineralni karakter. Ako se odlučite da sledite princip ”što raste zajedno, ide zajedno”, Beli Cilinder ili Kozji sir u pepelu hrasta (Kozari) će biti savrsena kombinacija uz Matijašević Sovinoa. Filozofija ovog uparivanja se bazira na činjenici da i vino i sir imaju izraženu citrusnu i biljnu notu, kao i jaku mineralnost i svežinu. U kombinaciji sa vinima Sauvignon Blanc, kozji sir menja teksturu i postaje dodatno kremast. Ako se odlučite za francuski sir, Chèvre čini idealnu kombinaciju uz Sauvignon Blanc. Ovo je i viševekovna tradicija u Loire Valley, poznatoj po vinima Sancerre i kozjim sirevima poput Sainte-Maure-de-Touraine, Valencay, Delice du Poitou, Selles-sur-Cher, Tomme de Chevre Grand-Mere Adrienn.
Vino 2023 Chablis, Domaine des Malandes, FR i Brie ili Triple Cream
Chablis je vino koje karakterišu izuzetna svežina i mineralnost, uz cvetnu aromu bagrema, voćne note limuna i zelene jabuke. Izuzetno lepo se slaže sa bogatim kremastim sirevima iz Burgundije poput Saint-André, Brillat-Savarin, Gres Champenois. U ovom slučaju uparivanje vina i sira je po principu kontrasta. Osvežavajuće kiseline vina Chablis će prožeti puterastu teksturu Brie sira, dok će slanoća sira da intezivira i naglasi aromu vina. Odležavanjem, korica ovog tipa sira razvija zemljane arome pečuraka, što se može lepo uklopiti uz sekundarne zemljane arome koje karakterišu Chablis. Fantastična kombinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Vino 2019 Zinfandel, Murphy Goode Liar’s Dice, US i Gouda Reserva
Zinfandel karakterišu arome zrelog crvenog voća poput maline, brusnice, jagode, trešnje, praćene notama začina i vanile. S obzirom da je Zinfandel crveno vino punijeg tela i da ima prepoznatljiv “džemasti” karakter, treba ga upariti sa sirom punijeg tela kao što je četiri godine odležala Gouda, tipičnih aroma slanog karamela, tostiranog lešnika i tofija. Ovaj najpoznatiji sir Holandije pokazuje savršen balans između slatkog i slanog karaktera i idealno se slaže uz Zinfandel. Odležali Cheddar kao i dimljeni jači sirevi takođe čine odličnu kombinaciju uz vino sa naglašenim džemastim i začinskim karakterom.
Vino 2021 Kremen Cabernet Sauvignon, Matalj, RS i Gostiljski sir
Kremen Kaberne je izuzetno kompleksno vino sa aromom zrele šljive, kupine, crne ribizle, i pratećim notama vrganja, duvana i začina. Vino punog tela i intezivnih aroma se idealno slaže sa sirom sličnih karakteristika. Gostiljski sir, proizveden u alpskom stilu, potiče sa Zlatibora i savršeno reflektuje terroir sa oko 1000 metara nadmorske visine. Savršena kombinacija kojom se naglašavaju arome vina, dok tanini postaju manje intezivni. Sličan efekat se postiže i sa drugim odležalim sirevima poput francuskog Compte, švajcarskog Gruyere, italijanskog Grana Padano i Pecorino Sardo.
Vino 2018 Makana bela, Bikicki, RS i Raquefort ili Parmigiano Reggiano
Makana, kasna berba od crvenog Gewurztraminera, intezivnog mirisa cveta bagrema, meda, zrele dunje, kajsije i kandirane pomorandže, savršen je desert u tečnoj formi! Raquefort, poznat i kao “kralj plavih sireva”, je idealna kombinacija koja će učiniti arome ovog vina još raskošnijim. Makana i Raquefort čine spoj po principu kontrasta. Ovde imamo prirodno slatko vino medastog karaktera i baršunaste teksture i pikantan slani sir bogate kremaste teksture koju će prožeti sveže kiseline ovog fantastičnog desertnog vina. Uz Raquefort, i drugi plavi sirevi poput Stiltona i Gorgonzola Dolce izvrsno se slažu sa slatkim vinima. Ako niste ljubitelj plavih sireva, možete probati Makanu sa 24 meseca odležalim Parmigiano Reggiano sirom – “kraljem svih sireva”. Ovaj odležali sir sa aromama ananasa, orašastih plodova i slanog karamela u kombinaciji sa Makanom kreiraće pravu magiju na vašim nepcima.
A da biste ove kombinacije doživeli, ova vina možete lako poručiti na sajtu eVino.rs, a sireve možete da pronađete u prodaji u Srbiji.
Ja sam Marija Jovanović, a CheeseWineTravel, firma koju sam osnovala, bavi se promocijom vina i vinske kulture iz razlicitih delova sveta, kao i edukacijama na temu slaganja vina i hrane sa posebnim akcentom na sireve. Ako želite da saznate više o svetu vina, sira i gastronomije zapratite moj Instagram profil @cheesewinetravel.
Slični članci
7 pravila kako da uparite vino i hranu
Uparivanje vina i hrane možete lako naučiti. Složićete se, vino se najbolje slaže uz dobro društvo i jela napravljena sa ljubavlju. Ali kada uparite vino i hranu na pravi način, možete dobiti predivan spoj ukusa, mirisa, boja i osećaja.Usklađivanje hrane i vina je kompleksno, ali postoje osnovna pravila koja je lako usvojiti. Pre svega, važno …
Najlakši način za uparivanje hrane i vina – prema sortama
Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate.Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno …