Zamislite da ste u Tokajskom vinogorju koje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Nalazite se u blizini Ukrajinske i Slovačke granice. Uživate u savršenom vinu dok vam topao vetar miluje lice. Osećate se kraljevski. Jer ima puno razloga zašto je Tokajac kraljevsko vino, a sve ću vam otkriti u nastavku teksta. Odvežite se, polećemo!
Položaj Tokaja
Hajde prvo da vam ispričam kako položaj i klima Tokaja utiču na tokajska vina.
Naziv Tokaj se odnosi na područje površine 5000 ha u okolini sela Tokaj. Najbolje plantaže se nalaze na visini između 150 i 250 m nadmorske visine, na osojnim, hladovitim padinama. Reke Bodrog i Tisa umiruju vrela leta ovog inače kontinentalnog klimata, povećavajuci vlažnost.
Na severu, vinogorje je zašticeno Karpatima i Zemplen planinama. Izuzetno blage jeseni pogoduju stvaranju jutarnjih magli koje povređuju zrna grozđa. Ovo je neophodno za pojavu i razvoj plemenite plesni – Botrytis cinerea.
Na jugu, vetrovi iz velike Panonske nizije donose tople vazdušne struje koje pospešuju prirodno sušenje botritiziranog grozđa.
Zemljište je geološki šarenoliko, sastavljeno od eruptivnih stena i sedimenata. Les olakšava drenažu i sazrevanje grozđa dajući bogata i aromatčna vina, vulkanski tuf daruje rafiniranost, dok glina povećava kiselost i vina su dugotrajnija.
Složićete se, uslovi su savršeni za ova jedinstvena vina.
Fotografija Chateau Dereszla
Zašto je Tokajspecifičan
Zamislite da se nalazite u vinogradu pred berbu koji ima neobično grožđe. Gledate kako se bere grozđe koje je botritizirano i dehidrirano.
Berba se vrši kasno u oktobru, a nekada traje i do novembra meseca. Bere se rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe – puttonyos. Sa malo sazrevanja u hrastovom buretu, oko 6 meseci, Kasna berba donosi Tokaj vinima dodir modernog.
Možda ste čuli za izraz Samorodni? To su vina koja se prave od grozdova koji su delimično botritizirani i dehidrirani, pri čemu se ne vrši se sortiranje. Beru se i botritizirani i nebotritizirani grozdovi koji kasnije zajedno idu u vinifikaciju. Odatle potiče ime samorodni čiji je koren u poljskom jeziku. Samorodni može biti suv i podseća vas na najbolje trešnje, i sladak, u čijim aromama ćete osetiti note oraha i sandalovog drveta.
Standardni Tokajci
U Tokaju ćete sresti i standardna vina kod kojih su berba i proces vinifikacije isti kao i u drugim zemljama. To su:
Furmint – dominantna sorta u Tokaju koja zauzima 70% površina, a vino koje se dobija od ove sorte je živo i puno mineralnih materija.
Harshlevelu – ekskluzivno mađarsko vino čije ime u prevodu znači list lipe, delikatno je, sa mirisom koji podseća na cveće.
Muscat Lunel– u Tokaj su ga doneli Grci i Rimljani, vino je elegantno i sa izuzetnim bukeom.
U zavisnosti od berbe, Furmint je uglavnom suv i polusuv, Harshlevelu je polusladak, a Muscat Lunel je sladak, polusladak ili polusuv.
Fotografija MyTastyPot
Šta znači putonjošu imenu Tokaji Aszu
Tokaj je ustanovio svoje ime zahvaljujuci Tokaji Aszu. Berba je moguća tek na svakih par godina u toku decenije. Berba se vrši rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe.
Zapremina jedne korpe odnosno putonjoša je oko 25 kg. Aszu grozđe koje je skoro skroz suvo se kvasi u 136 litara mladog vina ili musta.
U zavisnosti od berbe što se više putonjoša stavi, to će vino biti slađe. Minimalna količina je 5 putonjoša, što znači da se u 136 litara stavi 125 kg suvog grozđa.
Vina odležavaju nekoliko godina u hrastovim buradima. Tokaji Aszu može biti od 5 ili 6 putonjoša.
Aszu vina su slatka i nežna. Zbog visokih kiselina ova vina su savršeno balansirana. Kada ih pijete, osećate ukus meda i pčelinjeg voska koji odražavaju dušu Tokaja.
Aszu vino se puni u tradicionalne 0.5 l flaše. Posle punjenja u flaše, vino ostaje u podrumu 6 – 12 meseci.
Kako je Luj XIV nazavao Tokaji aszu
Proces vinifikacije u Tokaju, poznat od prve polovine 16. veka, je jedini takve vrste u svetu.
Tokajac je korišćen i kao diplomatsko oružje, kada je 1703. godine Ferenc Rakoci II, princ Transilvanije, u konfliktu sa Habzburzima poklonio vino Luju XIV.
„Kralj Sunce“ je prihvatio aszu (čita se osu) u Versaju pod imenom Tokaj i nazvao ga „vino kraljeva i kralj vina”.
Fotografija Chateau Dereszla
Chateau Dereszla vinarija
Chateau Dereszla vinarija je dugo bila u vlasnistvu francuske porodice D’ulan (d’Aulan) koja je potpuno obnovila ovaj podrum sa bogatom istorijom.
Od 2016. godine vinarija je ponovo 100% u mađarskom vlasništvu.
Nalazi se u srcu legendarnog Tokaj vinogorja. U okviru kompanije je zaokružen ceo sistem, počevši od vinograda, vinarije, podruma, punionice, skladišta, kancelarija, pa sve do vas, ljubitelja vina.
U vinariji možete uživati u najboljim vinima, a možete i odsesti u hotelu sa predivnim pogledom. Vinogradi su na 50 ha površine i prostiru se na različitim delovima Tokajske regije.
Veoma lepi i stari podrumi su iskopani u steni. Dužine su skoro 1 km i restaurirani su i obnovljeni 2001. godine velikom investicijom.
Vinima je omogućen razvoj na tradicionalan način, sa idealnom temperaturom i higrometrijskim uslovima. Odležavaju u buradima 250-400 l napravljenim od ruskog i francuskog hrasta.
Bitan indikator da su u podrumu optimalni uslovi je pojava baršunastog Cladosporium cellare. Ona se razvija kada je temperatura izmedju 10 – 12˚C i vlažnost oko 95% u toku zime i leta, i danju i noću.
Cladosporium cellare
Ukusi Tokajaca
Ukus tokajskih vina vas osvežava i podseća vas na egzoticno voće, citruse, jabuke, kajsije, sveže bedeme, bagrem…
Ova vina su idealna dezertna vina, a hrana koja će vam uz njih biti savršena je azijska začinjena hrana, guščija ili pačija džigerica, razni dezerti i grožđe.
U izuzetno dobrim godinama, proizvodi se Aszu Esszencia koja sadrzi 2-3 extra putonjoša, što znači da može imati 8 – 9 putonjoša i može imati vise od 180 grama/litru prirodnog ostatka šećera. A u najboljim godinama spravlja se nekoliko litara retke i mistične Esszencie, koja je u stvari samotok od Aszu grozđa. To je voćni nektar koji ima 2% alkohola i više od 800 grama/litru prirodnog ostatka šećera. Pun je B vitamina, oligominerala i esencijalnih elemenata. Koristi se i kao lek.
Stigli ste do kraja priče, a da ne ostane samo na priči…
Dozvolite sebi i da uživate u ovim vinima. Pronađite ih OVDE i kada ih poručite, brzo će stići do vas.
Španija je treća zemlja na svetu po količini proizvedenog vina. I ne samo to, ovo su odlična vina sa cenama koje su primerene kvalitetu. Kako bi bilo da otputujete vinima u Španiju i otkrijete čari vina iz dve oblasti u dolinama reka Ebro i Duero? Ako ste spremni, hajde da vam ispričam nešto o tome. …
Zamislite da ste u srcu ostrva Korčule, u zelenilu sa pogledom na more. Nalazite se u mestu Čara gde vam se otkriva tajna autohtone vinove loze pošip. Dok uživate u ukusu vrhunskog belog vina, čujete zvuk zrikavaca i prepuštate se opuštanju koje zaslužujete. Srce Korčule kuca u ritmu Pošipa Čare Vinogradarski položaji nose naziv Čara, …
Zašto je Tokajac vino kraljeva i kralj vina
Zamislite da ste u Tokajskom vinogorju koje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Nalazite se u blizini Ukrajinske i Slovačke granice. Uživate u savršenom vinu dok vam topao vetar miluje lice. Osećate se kraljevski. Jer ima puno razloga zašto je Tokajac kraljevsko vino, a sve ću vam otkriti u nastavku teksta. Odvežite se, polećemo!
Položaj Tokaja
Hajde prvo da vam ispričam kako položaj i klima Tokaja utiču na tokajska vina.
Naziv Tokaj se odnosi na područje površine 5000 ha u okolini sela Tokaj. Najbolje plantaže se nalaze na visini između 150 i 250 m nadmorske visine, na osojnim, hladovitim padinama. Reke Bodrog i Tisa umiruju vrela leta ovog inače kontinentalnog klimata, povećavajuci vlažnost.
Na severu, vinogorje je zašticeno Karpatima i Zemplen planinama. Izuzetno blage jeseni pogoduju stvaranju jutarnjih magli koje povređuju zrna grozđa. Ovo je neophodno za pojavu i razvoj plemenite plesni – Botrytis cinerea.
Na jugu, vetrovi iz velike Panonske nizije donose tople vazdušne struje koje pospešuju prirodno sušenje botritiziranog grozđa.
Zemljište je geološki šarenoliko, sastavljeno od eruptivnih stena i sedimenata. Les olakšava drenažu i sazrevanje grozđa dajući bogata i aromatčna vina, vulkanski tuf daruje rafiniranost, dok glina povećava kiselost i vina su dugotrajnija.
Složićete se, uslovi su savršeni za ova jedinstvena vina.
Zašto je Tokaj specifičan
Zamislite da se nalazite u vinogradu pred berbu koji ima neobično grožđe. Gledate kako se bere grozđe koje je botritizirano i dehidrirano.
Berba se vrši kasno u oktobru, a nekada traje i do novembra meseca. Bere se rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe – puttonyos.
Sa malo sazrevanja u hrastovom buretu, oko 6 meseci, Kasna berba donosi Tokaj vinima dodir modernog.
Možda ste čuli za izraz Samorodni? To su vina koja se prave od grozdova koji su delimično botritizirani i dehidrirani, pri čemu se ne vrši se sortiranje. Beru se i botritizirani i nebotritizirani grozdovi koji kasnije zajedno idu u vinifikaciju. Odatle potiče ime samorodni čiji je koren u poljskom jeziku. Samorodni može biti suv i podseća vas na najbolje trešnje, i sladak, u čijim aromama ćete osetiti note oraha i sandalovog drveta.
Standardni Tokajci
U Tokaju ćete sresti i standardna vina kod kojih su berba i proces vinifikacije isti kao i u drugim zemljama. To su:
Furmint – dominantna sorta u Tokaju koja zauzima 70% površina, a vino koje se dobija od ove sorte je živo i puno mineralnih materija.
Harshlevelu – ekskluzivno mađarsko vino čije ime u prevodu znači list lipe, delikatno je, sa mirisom koji podseća na cveće.
Muscat Lunel – u Tokaj su ga doneli Grci i Rimljani, vino je elegantno i sa izuzetnim bukeom.
U zavisnosti od berbe, Furmint je uglavnom suv i polusuv, Harshlevelu je polusladak, a Muscat Lunel je sladak, polusladak ili polusuv.
Šta znači putonjoš u imenu Tokaji Aszu
Tokaj je ustanovio svoje ime zahvaljujuci Tokaji Aszu. Berba je moguća tek na svakih par godina u toku decenije. Berba se vrši rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe.
Zapremina jedne korpe odnosno putonjoša je oko 25 kg. Aszu grozđe koje je skoro skroz suvo se kvasi u 136 litara mladog vina ili musta.
U zavisnosti od berbe što se više putonjoša stavi, to će vino biti slađe. Minimalna količina je 5 putonjoša, što znači da se u 136 litara stavi 125 kg suvog grozđa.
Vina odležavaju nekoliko godina u hrastovim buradima. Tokaji Aszu može biti od 5 ili 6 putonjoša.
Aszu vina su slatka i nežna. Zbog visokih kiselina ova vina su savršeno balansirana. Kada ih pijete, osećate ukus meda i pčelinjeg voska koji odražavaju dušu Tokaja.
Aszu vino se puni u tradicionalne 0.5 l flaše. Posle punjenja u flaše, vino ostaje u podrumu 6 – 12 meseci.
Kako je Luj XIV nazavao Tokaji aszu
Proces vinifikacije u Tokaju, poznat od prve polovine 16. veka, je jedini takve vrste u svetu.
Tokajac je korišćen i kao diplomatsko oružje, kada je 1703. godine Ferenc Rakoci II, princ Transilvanije, u konfliktu sa Habzburzima poklonio vino Luju XIV.
„Kralj Sunce“ je prihvatio aszu (čita se osu) u Versaju pod imenom Tokaj i nazvao ga „vino kraljeva i kralj vina”.
Chateau Dereszla vinarija
Chateau Dereszla vinarija je dugo bila u vlasnistvu francuske porodice D’ulan (d’Aulan) koja je potpuno obnovila ovaj podrum sa bogatom istorijom.
Od 2016. godine vinarija je ponovo 100% u mađarskom vlasništvu.
Nalazi se u srcu legendarnog Tokaj vinogorja. U okviru kompanije je zaokružen ceo sistem, počevši od vinograda, vinarije, podruma, punionice, skladišta, kancelarija, pa sve do vas, ljubitelja vina.
U vinariji možete uživati u najboljim vinima, a možete i odsesti u hotelu sa predivnim pogledom.
Vinogradi su na 50 ha površine i prostiru se na različitim delovima Tokajske regije.
Veoma lepi i stari podrumi su iskopani u steni. Dužine su skoro 1 km i restaurirani su i obnovljeni 2001. godine velikom investicijom.
Vinima je omogućen razvoj na tradicionalan način, sa idealnom temperaturom i higrometrijskim uslovima. Odležavaju u buradima 250-400 l napravljenim od ruskog i francuskog hrasta.
Bitan indikator da su u podrumu optimalni uslovi je pojava baršunastog Cladosporium cellare. Ona se razvija kada je temperatura izmedju 10 – 12˚C i vlažnost oko 95% u toku zime i leta, i danju i noću.
Ukusi Tokajaca
Ukus tokajskih vina vas osvežava i podseća vas na egzoticno voće, citruse, jabuke, kajsije, sveže bedeme, bagrem…
Ova vina su idealna dezertna vina, a hrana koja će vam uz njih biti savršena je azijska začinjena hrana, guščija ili pačija džigerica, razni dezerti i grožđe.
Konzumiraju se na temperaturi 10-12 ˙C.
Chateau Dereszla predstavlja kompletnu kolekciju Tokaj vina:
I na kraju – Esszencia
U izuzetno dobrim godinama, proizvodi se Aszu Esszencia koja sadrzi 2-3 extra putonjoša, što znači da može imati 8 – 9 putonjoša i može imati vise od 180 grama/litru prirodnog ostatka šećera.
A u najboljim godinama spravlja se nekoliko litara retke i mistične Esszencie, koja je u stvari samotok od Aszu grozđa. To je voćni nektar koji ima 2% alkohola i više od 800 grama/litru prirodnog ostatka šećera. Pun je B vitamina, oligominerala i esencijalnih elemenata. Koristi se i kao lek.
Stigli ste do kraja priče, a da ne ostane samo na priči…
Dozvolite sebi i da uživate u ovim vinima. Pronađite ih OVDE i kada ih poručite, brzo će stići do vas.
Slični članci
Kako da otputujete vinima u Španiju
Španija je treća zemlja na svetu po količini proizvedenog vina. I ne samo to, ovo su odlična vina sa cenama koje su primerene kvalitetu. Kako bi bilo da otputujete vinima u Španiju i otkrijete čari vina iz dve oblasti u dolinama reka Ebro i Duero? Ako ste spremni, hajde da vam ispričam nešto o tome. …
Legenda o Pošipu Čari koja se mora ispričati
Zamislite da ste u srcu ostrva Korčule, u zelenilu sa pogledom na more. Nalazite se u mestu Čara gde vam se otkriva tajna autohtone vinove loze pošip. Dok uživate u ukusu vrhunskog belog vina, čujete zvuk zrikavaca i prepuštate se opuštanju koje zaslužujete. Srce Korčule kuca u ritmu Pošipa Čare Vinogradarski položaji nose naziv Čara, …