Tokaj je reč za kraljevska vina. Zamislite da ste u Tokajskom vinogorju koje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Nalazite se u blizini Ukrajinske i Slovačke granice. Uživate u savršenom vinu dok vam topao vetar miluje lice. Osećate se kraljevski. Jer ima puno razloga zašto je Tokajac kraljevsko vino, a sve ću vam otkriti u nastavku teksta. Odvežite se, polećemo!
Položaj Tokaja
Hajde prvo da vam ispričam kako položaj i klima Tokaja utiču na tokajska vina.
Naziv Tokaj se odnosi na područje površine 5000 ha u okolini sela Tokaj. Najbolje plantaže se nalaze na visini između 150 i 250 m nadmorske visine, na osojnim, hladovitim padinama. Reke Bodrog i Tisa umiruju vrela leta ovog inače kontinentalnog klimata, povećavajuci vlažnost.
Na severu, vinogorje je zašticeno Karpatima i Zemplen planinama. Izuzetno blage jeseni pogoduju stvaranju jutarnjih magli koje povređuju zrna grozđa. Ovo je neophodno za pojavu i razvoj plemenite plesni – Botrytis cinerea.
Na jugu, vetrovi iz velike Panonske nizije donose tople vazdušne struje koje pospešuju prirodno sušenje botritiziranog grozđa.
Zemljište je geološki šarenoliko, sastavljeno od eruptivnih stena i sedimenata. Les olakšava drenažu i sazrevanje grozđa dajući bogata i aromatčna vina, vulkanski tuf daruje rafiniranost, dok glina povećava kiselost i vina su dugotrajnija.
Složićete se, uslovi su savršeni za ova jedinstvena vina.
Zašto je Tokajspecifičan
Zamislite da se nalazite u vinogradu pred berbu koji ima neobično grožđe. Gledate kako se bere grozđe koje je botritizirano i dehidrirano.
Berba se vrši kasno u oktobru, a nekada traje i do novembra meseca. Bere se rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe – puttonyos. Sa malo sazrevanja u hrastovom buretu, oko 6 meseci, Kasna berba donosi Tokaj vinima dodir modernog.
Možda ste čuli za izraz Samorodni? To su vina koja se prave od grozdova koji su delimično botritizirani i dehidrirani, pri čemu se ne vrši se sortiranje. Beru se i botritizirani i nebotritizirani grozdovi koji kasnije zajedno idu u vinifikaciju. Odatle potiče ime samorodni čiji je koren u poljskom jeziku. Samorodni može biti suv i podseća vas na najbolje trešnje, i sladak, u čijim aromama ćete osetiti note oraha i sandalovog drveta.
Standardni Tokajci
U Tokaju ćete sresti i standardna vina kod kojih su berba i proces vinifikacije isti kao i u drugim zemljama. To su:
Furmint – dominantna sorta u Tokaju koja zauzima 70% površina, a vino koje se dobija od ove sorte je živo i puno mineralnih materija.
Harshlevelu – ekskluzivno mađarsko vino čije ime u prevodu znači list lipe, delikatno je, sa mirisom koji podseća na cveće.
Muscat Lunel– u Tokaj su ga doneli Grci i Rimljani, vino je elegantno i sa izuzetnim bukeom.
U zavisnosti od berbe, Furmint je uglavnom suv i polusuv, Harshlevelu je polusladak, a Muscat Lunel je sladak, polusladak ili polusuv.
Šta znači putonjošu imenu Tokaji Aszu
Tokaj je ustanovio svoje ime zahvaljujuci Tokaji Aszu. Berba je moguća tek na svakih par godina u toku decenije. Berba se vrši rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe.
Zapremina jedne korpe odnosno putonjoša je oko 25 kg. Aszu grozđe koje je skoro skroz suvo se kvasi u 136 litara mladog vina ili musta.
U zavisnosti od berbe što se više putonjoša stavi, to će vino biti slađe. Minimalna količina je 5 putonjoša, što znači da se u 136 litara stavi 125 kg suvog grozđa.
Vina odležavaju nekoliko godina u hrastovim buradima. Tokaji Aszu može biti od 5 ili 6 putonjoša.
Aszu vina su slatka i nežna. Zbog visokih kiselina ova vina su savršeno balansirana. Kada ih pijete, osećate ukus meda i pčelinjeg voska koji odražavaju dušu Tokaja.
Aszu vino se puni u tradicionalne 0.5 l flaše. Posle punjenja u flaše, vino ostaje u podrumu 6 – 12 meseci.
Kako je Luj XIV nazavao Tokaji aszu
Proces vinifikacije u Tokaju, poznat od prve polovine 16. veka, je jedini takve vrste u svetu.
Tokajac je korišćen i kao diplomatsko oružje, kada je 1703. godine Ferenc Rakoci II, princ Transilvanije, u konfliktu sa Habzburzima poklonio vino Luju XIV.
„Kralj Sunce“ je prihvatio aszu (čita se osu) u Versaju pod imenom Tokaj i nazvao ga „vino kraljeva i kralj vina”.
Chateau Dereszla vinarija
Chateau Dereszla vinarija je dugo bila u vlasnistvu francuske porodice D’ulan (d’Aulan) koja je potpuno obnovila ovaj podrum sa bogatom istorijom.
Od 2016. godine vinarija je ponovo 100% u mađarskom vlasništvu.
Nalazi se u srcu legendarnog Tokaj vinogorja. U okviru kompanije je zaokružen ceo sistem, počevši od vinograda, vinarije, podruma, punionice, skladišta, kancelarija, pa sve do vas, ljubitelja vina.
U vinariji možete uživati u najboljim vinima, a možete i odsesti u hotelu sa prelepim pogledom. Vinogradi su na 50 ha površine i prostiru se na različitim delovima Tokajske regije.
Veoma lepi i stari podrumi su iskopani u steni. Dužine su skoro 1 km i restaurirani su i obnovljeni 2001. godine velikom investicijom.
Vinima je omogućen razvoj na tradicionalan način, sa idealnom temperaturom i higrometrijskim uslovima. Odležavaju u buradima 250-400 l napravljenim od ruskog i francuskog hrasta.
Bitan indikator da su u podrumu optimalni uslovi je pojava baršunastog Cladosporium cellare. Ona se razvija kada je temperatura izmedju 10 – 12˚C i vlažnost oko 95% u toku zime i leta, i danju i noću.
Ukusi Tokajaca
Ukus tokajskih vina vas osvežava i podseća vas na egzoticno voće, citruse, jabuke, kajsije, sveže bedeme, bagrem…
Ova vina su idealna dezertna vina, a hrana koja će vam uz njih biti savršena je azijska začinjena hrana, guščija ili pačija džigerica, razni dezerti i grožđe.
Konzumiraju se na temperaturi 10-12 ˙C.
Chateau Dereszla predstavlja kompletnu kolekciju Tokaj vina:
U izuzetno dobrim godinama, proizvodi se Aszu Esszencia koja sadrzi 2-3 extra putonjoša, što znači da može imati 8 – 9 putonjoša i može imati vise od 180 grama/litru prirodnog ostatka šećera. A u najboljim godinama spravlja se nekoliko litara retke i mistične Esszencie, koja je u stvari samotok od Aszu grozđa. To je voćni nektar koji ima 2% alkohola i više od 800 grama/litru prirodnog ostatka šećera. Pun je B vitamina, oligominerala i esencijalnih elemenata. Koristi se i kao lek.
Stigli ste do kraja priče, a da ne ostane samo na priči…
Dozvolite sebi i da uživate u ovim vinima. Pronađite ih OVDE i kada ih poručite, brzo će stići do vas.
Zamislite da ste u srcu ostrva Korčule, u zelenilu sa pogledom na more. Nalazite se u mestu Čara gde vam se otkriva tajna autohtone vinove loze pošip. Dok uživate u ukusu vrhunskog belog vina, čujete zvuk zrikavaca i prepuštate se opuštanju koje zaslužujete. Srce Korčule kuca u ritmu Pošipa Čare Vinogradarski položaji nose naziv Čara, …
Španska vina su specifična. Španija je treća zemlja na svetu po količini proizvedenog vina. I ne samo to, ovo su odlična vina sa cenama koje su primerene kvalitetu. Kako bi bilo da otputujete vinima u Španiju i otkrijete čari vina iz dve oblasti u dolinama reka Ebro i Duero? Ako ste spremni, hajde da vam …
Zašto je Tokajac vino kraljeva i kralj vina
Tokaj je reč za kraljevska vina. Zamislite da ste u Tokajskom vinogorju koje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Nalazite se u blizini Ukrajinske i Slovačke granice. Uživate u savršenom vinu dok vam topao vetar miluje lice. Osećate se kraljevski. Jer ima puno razloga zašto je Tokajac kraljevsko vino, a sve ću vam otkriti u nastavku teksta. Odvežite se, polećemo!
Položaj Tokaja
Hajde prvo da vam ispričam kako položaj i klima Tokaja utiču na tokajska vina.
Naziv Tokaj se odnosi na područje površine 5000 ha u okolini sela Tokaj. Najbolje plantaže se nalaze na visini između 150 i 250 m nadmorske visine, na osojnim, hladovitim padinama. Reke Bodrog i Tisa umiruju vrela leta ovog inače kontinentalnog klimata, povećavajuci vlažnost.
Na severu, vinogorje je zašticeno Karpatima i Zemplen planinama. Izuzetno blage jeseni pogoduju stvaranju jutarnjih magli koje povređuju zrna grozđa. Ovo je neophodno za pojavu i razvoj plemenite plesni – Botrytis cinerea.
Na jugu, vetrovi iz velike Panonske nizije donose tople vazdušne struje koje pospešuju prirodno sušenje botritiziranog grozđa.
Zemljište je geološki šarenoliko, sastavljeno od eruptivnih stena i sedimenata. Les olakšava drenažu i sazrevanje grozđa dajući bogata i aromatčna vina, vulkanski tuf daruje rafiniranost, dok glina povećava kiselost i vina su dugotrajnija.
Složićete se, uslovi su savršeni za ova jedinstvena vina.
Zašto je Tokaj specifičan
Zamislite da se nalazite u vinogradu pred berbu koji ima neobično grožđe. Gledate kako se bere grozđe koje je botritizirano i dehidrirano.
Berba se vrši kasno u oktobru, a nekada traje i do novembra meseca. Bere se rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe – puttonyos.
Sa malo sazrevanja u hrastovom buretu, oko 6 meseci, Kasna berba donosi Tokaj vinima dodir modernog.
Možda ste čuli za izraz Samorodni? To su vina koja se prave od grozdova koji su delimično botritizirani i dehidrirani, pri čemu se ne vrši se sortiranje. Beru se i botritizirani i nebotritizirani grozdovi koji kasnije zajedno idu u vinifikaciju. Odatle potiče ime samorodni čiji je koren u poljskom jeziku. Samorodni može biti suv i podseća vas na najbolje trešnje, i sladak, u čijim aromama ćete osetiti note oraha i sandalovog drveta.
Standardni Tokajci
U Tokaju ćete sresti i standardna vina kod kojih su berba i proces vinifikacije isti kao i u drugim zemljama. To su:
Furmint – dominantna sorta u Tokaju koja zauzima 70% površina, a vino koje se dobija od ove sorte je živo i puno mineralnih materija.
Harshlevelu – ekskluzivno mađarsko vino čije ime u prevodu znači list lipe, delikatno je, sa mirisom koji podseća na cveće.
Muscat Lunel – u Tokaj su ga doneli Grci i Rimljani, vino je elegantno i sa izuzetnim bukeom.
U zavisnosti od berbe, Furmint je uglavnom suv i polusuv, Harshlevelu je polusladak, a Muscat Lunel je sladak, polusladak ili polusuv.
Šta znači putonjoš u imenu Tokaji Aszu
Tokaj je ustanovio svoje ime zahvaljujuci Tokaji Aszu. Berba je moguća tek na svakih par godina u toku decenije. Berba se vrši rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe.
Zapremina jedne korpe odnosno putonjoša je oko 25 kg. Aszu grozđe koje je skoro skroz suvo se kvasi u 136 litara mladog vina ili musta.
U zavisnosti od berbe što se više putonjoša stavi, to će vino biti slađe. Minimalna količina je 5 putonjoša, što znači da se u 136 litara stavi 125 kg suvog grozđa.
Vina odležavaju nekoliko godina u hrastovim buradima. Tokaji Aszu može biti od 5 ili 6 putonjoša.
Aszu vina su slatka i nežna. Zbog visokih kiselina ova vina su savršeno balansirana. Kada ih pijete, osećate ukus meda i pčelinjeg voska koji odražavaju dušu Tokaja.
Aszu vino se puni u tradicionalne 0.5 l flaše. Posle punjenja u flaše, vino ostaje u podrumu 6 – 12 meseci.
Kako je Luj XIV nazavao Tokaji aszu
Proces vinifikacije u Tokaju, poznat od prve polovine 16. veka, je jedini takve vrste u svetu.
Tokajac je korišćen i kao diplomatsko oružje, kada je 1703. godine Ferenc Rakoci II, princ Transilvanije, u konfliktu sa Habzburzima poklonio vino Luju XIV.
„Kralj Sunce“ je prihvatio aszu (čita se osu) u Versaju pod imenom Tokaj i nazvao ga „vino kraljeva i kralj vina”.
Chateau Dereszla vinarija
Chateau Dereszla vinarija je dugo bila u vlasnistvu francuske porodice D’ulan (d’Aulan) koja je potpuno obnovila ovaj podrum sa bogatom istorijom.
Od 2016. godine vinarija je ponovo 100% u mađarskom vlasništvu.
Nalazi se u srcu legendarnog Tokaj vinogorja. U okviru kompanije je zaokružen ceo sistem, počevši od vinograda, vinarije, podruma, punionice, skladišta, kancelarija, pa sve do vas, ljubitelja vina.
U vinariji možete uživati u najboljim vinima, a možete i odsesti u hotelu sa prelepim pogledom.
Vinogradi su na 50 ha površine i prostiru se na različitim delovima Tokajske regije.
Veoma lepi i stari podrumi su iskopani u steni. Dužine su skoro 1 km i restaurirani su i obnovljeni 2001. godine velikom investicijom.
Vinima je omogućen razvoj na tradicionalan način, sa idealnom temperaturom i higrometrijskim uslovima. Odležavaju u buradima 250-400 l napravljenim od ruskog i francuskog hrasta.
Bitan indikator da su u podrumu optimalni uslovi je pojava baršunastog Cladosporium cellare. Ona se razvija kada je temperatura izmedju 10 – 12˚C i vlažnost oko 95% u toku zime i leta, i danju i noću.
Ukusi Tokajaca
Ukus tokajskih vina vas osvežava i podseća vas na egzoticno voće, citruse, jabuke, kajsije, sveže bedeme, bagrem…
Ova vina su idealna dezertna vina, a hrana koja će vam uz njih biti savršena je azijska začinjena hrana, guščija ili pačija džigerica, razni dezerti i grožđe.
Konzumiraju se na temperaturi 10-12 ˙C.
Chateau Dereszla predstavlja kompletnu kolekciju Tokaj vina:
I na kraju – Esszencia
U izuzetno dobrim godinama, proizvodi se Aszu Esszencia koja sadrzi 2-3 extra putonjoša, što znači da može imati 8 – 9 putonjoša i može imati vise od 180 grama/litru prirodnog ostatka šećera.
A u najboljim godinama spravlja se nekoliko litara retke i mistične Esszencie, koja je u stvari samotok od Aszu grozđa. To je voćni nektar koji ima 2% alkohola i više od 800 grama/litru prirodnog ostatka šećera. Pun je B vitamina, oligominerala i esencijalnih elemenata. Koristi se i kao lek.
Stigli ste do kraja priče, a da ne ostane samo na priči…
Dozvolite sebi i da uživate u ovim vinima. Pronađite ih OVDE i kada ih poručite, brzo će stići do vas.
Slični članci
Legenda o Pošipu Čari koja se mora ispričati
Zamislite da ste u srcu ostrva Korčule, u zelenilu sa pogledom na more. Nalazite se u mestu Čara gde vam se otkriva tajna autohtone vinove loze pošip. Dok uživate u ukusu vrhunskog belog vina, čujete zvuk zrikavaca i prepuštate se opuštanju koje zaslužujete. Srce Korčule kuca u ritmu Pošipa Čare Vinogradarski položaji nose naziv Čara, …
Španska vina za vas
Španska vina su specifična. Španija je treća zemlja na svetu po količini proizvedenog vina. I ne samo to, ovo su odlična vina sa cenama koje su primerene kvalitetu. Kako bi bilo da otputujete vinima u Španiju i otkrijete čari vina iz dve oblasti u dolinama reka Ebro i Duero? Ako ste spremni, hajde da vam …