Španska vina su specifična. Španija je treća zemlja na svetu po količini proizvedenog vina. I ne samo to, ovo su odlična vina sa cenama koje su primerene kvalitetu.
Kako bi bilo da otputujete vinima u Španiju i otkrijete čari vina iz dve oblasti u dolinama reka Ebro i Duero?
Ako ste spremni, hajde da vam ispričam nešto o tome.
Rioha i Ribera del Duero vina su u osnovi Tempraniljo. Ova sorta koja uspeva širom sveta je poreklom sa Pirinejskog poluostrva, iz regije gde uspevaju artičoke i špargle. Rioha vina su puna vina, snažne strukture i voćnosti, sa visokim taninima i odlično se slažu uz meso, začinjenu hranu i jake sireve.
Tempranillo – tempraniljo
Naziv Tempraniljo potiče od španske reči „temprano“ što znači rano, jer ovo grožđe dozreva ranije od ostalih španskih sorti.
Arome tempranilja su trešnja, šljiva, suva smokva, paradajz sos, koža, vanila, mirođija i karanfilić.
Najčešće odležava u američkom ili fancuskom hrastovom buretu između 6 i 18 meseci.
Tanini su mu srednji ka jačim, a kiseline su izražene.
Preko 80% zasada tempranilja je u Španiji, a ima ga i u Portugalu, Argentini i Australiji.
Nekada ga zovu po lokaciji na kojoj se gaji, na primer Rioha ili Ribera del Duero.
Tempraniljo je srednjeg ka punom telu.
Slaže se uz različite vrste hrane, špansku kuhinju, grilovano povrće, suhomesnate proizvode, lazanje, pice i jela sa sosom od paradajza, roštilj, dimljena jela, uz palentu i druga jela od kukuruza, meksičku hranu kao što su takosi, naćosi i buritosi.
Ako volite Cabernet sauvignon ili Sangiovese, možda će vam se svideti i Tempraniljo.
Rioha
Rioha ima stroga pravila koja se tiču klasifikacije vina.
Rioja – vina koja se piju u prvoj ili drugoj godini i zadržala su primarnu svežinu i voćnost
Rioha vina su mlada Joven vina koja se retko mogu naći van Španije.
2. Crianza – vina koja sazrevaju 2 godine, od čega 1 godinu u buretu
Crianza odležava 12 meseci u buretu, a zatim nekoliko meseci u boci. Arome barika nisu prejake. Ova vina imaju visoke tanine koji ih svrstavaju rame uz rame sa Cabernet sauvignonom.
Mogu se piti svaki dan, a sjajan predstavnik je Finca San Martin.
3. Reserva – vina koja sazrevaju 3 godine, od čega 1 godinu u buretu i 6 meseci u boci
Reserva vina iz Riohe su vina od izabranih berbi velikog potencijala koja odležavaju minimum 3 godine, od čega najmanje 1 godinu u buretu. Vinari često za Reservu biraju najbolje grožđe, a vino odležava duže od propisanog minimum. Ovo su ozbiljna vina, koja su između voćne Crianze i snažne Gran Reserve. Odličan ambasador je Vina Adranza 2012.
4. Gran reserva – vina koja sazrevaju 5 godina, od čega preko 2 godine u buretu i 3 godine u boci
Gran Reserva iz Riohe su vina izuzetnih berbi koja odležavaju bar 2 godine u hrastovom buretu i 3 godine u boci. Odležavanje u hrastu daje ovim vinima jaku taninsku strukturu i veliki potencijal starenja. Vinari puštaju ova vina da odleže baš onoiko koliko je potrebno, pa vino koje stigne do nas može biti i oko 10 godina staro. Uz fenomenalnu Gran reservu 904, tu je i sjajna Vina Arana Gran Reserva 2014.
Ribera del Duero
Iz oblasti Ribera del Duero nam stiže Cepa Gavilan Crianza, 100% Tempranillo iz Ribera del Duero. 12 meseci je odležavalo u francuskom i američkom bariku. Ovo vino na mirisu ima crveno i crno voće, eukaliptus, vanilu i note hrastovine. Srednjeg je ka punom telu, sa dosta crvenog voća, začinskih nota i nota hrastovog barrique-a, lepe svežine i duge završnice.
Pedroza Crianza ima na nosu arome bobičastog voća, sa delikatnim aromama odležavanja. Osete se vanila, bosiljak, kafa i karamela. Na paleu je dugačko sa sočnim taninima, duge završnice.
La Navilla Perdrosa Reserva ima veoma složene arome voća, dima, začinskih nota sa odličnim balansom između voća i hrasta. Arome hrasta i mineralnost daju ovom vinu originalan osećaj intenziteta i elegancije.
James Suckling se prvi put susreo sa španskim vinima čitajući Hemingvejeve romane. Posle toga je otišao u Španiju i zaljubio se u njih. Otada svake godine poseti ovu zemlju i uživa u vinima.
Zašto ne biste i vi uživali u ovim vinima u Srbiji?
Tokaj je reč za kraljevska vina. Zamislite da ste u Tokajskom vinogorju koje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Nalazite se u blizini Ukrajinske i Slovačke granice. Uživate u savršenom vinu dok vam topao vetar miluje lice. Osećate se kraljevski. Jer ima puno razloga zašto je Tokajac kraljevsko vino, a sve ću vam otkriti …
Zamislite da ste u srcu ostrva Korčule, u zelenilu sa pogledom na more. Nalazite se u mestu Čara gde vam se otkriva tajna autohtone vinove loze pošip. Dok uživate u ukusu vrhunskog belog vina, čujete zvuk zrikavaca i prepuštate se opuštanju koje zaslužujete. Srce Korčule kuca u ritmu Pošipa Čare Vinogradarski položaji nose naziv Čara, …
Španska vina za vas
Španska vina su specifična. Španija je treća zemlja na svetu po količini proizvedenog vina. I ne samo to, ovo su odlična vina sa cenama koje su primerene kvalitetu.
Kako bi bilo da otputujete vinima u Španiju i otkrijete čari vina iz dve oblasti u dolinama reka Ebro i Duero?
Ako ste spremni, hajde da vam ispričam nešto o tome.
Rioha i Ribera del Duero vina su u osnovi Tempraniljo. Ova sorta koja uspeva širom sveta je poreklom sa Pirinejskog poluostrva, iz regije gde uspevaju artičoke i špargle. Rioha vina su puna vina, snažne strukture i voćnosti, sa visokim taninima i odlično se slažu uz meso, začinjenu hranu i jake sireve.
Tempranillo – tempraniljo
Naziv Tempraniljo potiče od španske reči „temprano“ što znači rano, jer ovo grožđe dozreva ranije od ostalih španskih sorti.
Arome tempranilja su trešnja, šljiva, suva smokva, paradajz sos, koža, vanila, mirođija i karanfilić.
Najčešće odležava u američkom ili fancuskom hrastovom buretu između 6 i 18 meseci.
Tanini su mu srednji ka jačim, a kiseline su izražene.
Preko 80% zasada tempranilja je u Španiji, a ima ga i u Portugalu, Argentini i Australiji.
Nekada ga zovu po lokaciji na kojoj se gaji, na primer Rioha ili Ribera del Duero.
Tempraniljo je srednjeg ka punom telu.
Slaže se uz različite vrste hrane, špansku kuhinju, grilovano povrće, suhomesnate proizvode, lazanje, pice i jela sa sosom od paradajza, roštilj, dimljena jela, uz palentu i druga jela od kukuruza, meksičku hranu kao što su takosi, naćosi i buritosi.
Ako volite Cabernet sauvignon ili Sangiovese, možda će vam se svideti i Tempraniljo.
Rioha
Rioha ima stroga pravila koja se tiču klasifikacije vina.
Rioha vina su mlada Joven vina koja se retko mogu naći van Španije.
2. Crianza – vina koja sazrevaju 2 godine, od čega 1 godinu u buretu
Crianza odležava 12 meseci u buretu, a zatim nekoliko meseci u boci. Arome barika nisu prejake. Ova vina imaju visoke tanine koji ih svrstavaju rame uz rame sa Cabernet sauvignonom.
Mogu se piti svaki dan, a sjajan predstavnik je Finca San Martin.
3. Reserva – vina koja sazrevaju 3 godine, od čega 1 godinu u buretu i 6 meseci u boci
Reserva vina iz Riohe su vina od izabranih berbi velikog potencijala koja odležavaju minimum 3 godine, od čega najmanje 1 godinu u buretu. Vinari često za Reservu biraju najbolje grožđe, a vino odležava duže od propisanog minimum. Ovo su ozbiljna vina, koja su između voćne Crianze i snažne Gran Reserve. Odličan ambasador je Vina Adranza 2012.
4. Gran reserva – vina koja sazrevaju 5 godina, od čega preko 2 godine u buretu i 3 godine u boci
Gran Reserva iz Riohe su vina izuzetnih berbi koja odležavaju bar 2 godine u hrastovom buretu i 3 godine u boci. Odležavanje u hrastu daje ovim vinima jaku taninsku strukturu i veliki potencijal starenja. Vinari puštaju ova vina da odleže baš onoiko koliko je potrebno, pa vino koje stigne do nas može biti i oko 10 godina staro. Uz fenomenalnu Gran reservu 904, tu je i sjajna Vina Arana Gran Reserva 2014.
Ribera del Duero
Iz oblasti Ribera del Duero nam stiže Cepa Gavilan Crianza, 100% Tempranillo iz Ribera del Duero. 12 meseci je odležavalo u francuskom i američkom bariku. Ovo vino na mirisu ima crveno i crno voće, eukaliptus, vanilu i note hrastovine. Srednjeg je ka punom telu, sa dosta crvenog voća, začinskih nota i nota hrastovog barrique-a, lepe svežine i duge završnice.
Pedroza Crianza ima na nosu arome bobičastog voća, sa delikatnim aromama odležavanja. Osete se vanila, bosiljak, kafa i karamela. Na paleu je dugačko sa sočnim taninima, duge završnice.
La Navilla Perdrosa Reserva ima veoma složene arome voća, dima, začinskih nota sa odličnim balansom između voća i hrasta. Arome hrasta i mineralnost daju ovom vinu originalan osećaj intenziteta i elegancije.
James Suckling se prvi put susreo sa španskim vinima čitajući Hemingvejeve romane. Posle toga je otišao u Španiju i zaljubio se u njih. Otada svake godine poseti ovu zemlju i uživa u vinima.
Zašto ne biste i vi uživali u ovim vinima u Srbiji?
Poručite ih ovde.
Slični članci
Zašto je Tokajac vino kraljeva i kralj vina
Tokaj je reč za kraljevska vina. Zamislite da ste u Tokajskom vinogorju koje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Nalazite se u blizini Ukrajinske i Slovačke granice. Uživate u savršenom vinu dok vam topao vetar miluje lice. Osećate se kraljevski. Jer ima puno razloga zašto je Tokajac kraljevsko vino, a sve ću vam otkriti …
Legenda o Pošipu Čari koja se mora ispričati
Zamislite da ste u srcu ostrva Korčule, u zelenilu sa pogledom na more. Nalazite se u mestu Čara gde vam se otkriva tajna autohtone vinove loze pošip. Dok uživate u ukusu vrhunskog belog vina, čujete zvuk zrikavaca i prepuštate se opuštanju koje zaslužujete. Srce Korčule kuca u ritmu Pošipa Čare Vinogradarski položaji nose naziv Čara, …