Zamolila sam Tacu iz MyTastyPot da predloži recept koji bi se odlično slagao uz belo suvo vino Pošip Čara. Kako je nedavno od prijatelja iz Black Angus by Forte dobila “Osso buco” odlučila je da napravi savršen spoj vina i hrane. Osso buco je komad junećeg mesa koji u centralnom delu ima kost sa koštanom srži, po kojoj je ovaj komad mesa i dobio naziv – „kost sa rupom“.
Kako vam Taca kaže, priprema Osso bucco podrazumeva sporo dinstanje u kombinaciji sa povrćem. Tokom dinstanja koštana srž se razlaže, a meso dobija na mekoći i sočnosti. Pored dosta povrća dodaje se belo vino i bujon, a u nastavku pogledajte ceo Tacin recept.
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: 180 minuta
Sastojci
Osso buco (1 komad) Brašno 2 šargarepe Komad celera Pola štapa praziluka 2-3 čena belog luka Komadić đumbira 2-3 kašike paradajz pirea 2-3 kašike ljutkastog sosa Lovorov list So Biber Čaša belog vina 400 ml bujona 1 mandarina Peršun
Priprema
Korak 1 – Meso dobro operite i višak vode uklonite papirnim ubrusom. So i biber dobro utrljajte u meso, a zatim ga blago uvaljajte u brašno.
Korak 2 – U tiganju zagrejte maslinovo ulje, ubacite meso i kratko propržite dok ne porumeni sa svih strana.
Korak 3 – Na ulju u kojem se meso pržilo propržite i sitno seckan praziluk dok ne postane staklast i dok ne omekša. Zatim dodajte šargarepu isečenu na kolutove, celer iseckan na prutiće i čenove belog luka. Sve fino dinstajte dok ne omekša, a zatim dodajte belo vino i bujon i sačekajte da provri.
Korak 4 – Zatim dodajte lovorov list, paradajz pire i neki ljutkasti sos, sve dobro posolite i pobiberite i dinstajte nekih desetak minuta.
Korak 5 – Potom vratite meso u povrće, sipajte još belog vina, sok od mandarine i na kraju topli bujon.
Korak 6 – Kada sve provri spustite na laganu vatru i kuvajte minimum 2 do 3 sata.
Korak 7 – Meso sam servirala uz palentu u koju sam u toku kuvanja dodala parčence putera, so, biber i permezan. Ne zaboravite da na kraju sve pospete obilato sa seckanim peršunom. Meso možete servirati i uz pire, njoke, taljatele, pirinač, nudle…
I uživanje može da počne!
Pre toga, za potpun doživljaj poručite Pošip Čara i stiže vam na adresu.
Kada bih morala da odlučim koju bih hranu ponela na pusto ostrvo, to bi sigurno bila testenina. Ne samo zato što mi je testenina omiljena hrana, već i zato što se u maloj porodičnoj radionici za izradu domaće testenine „Moje gnezdo” prave posebne testenine, poželela sam da uparim jelo od testenine sa vinom. Ova testenina je posebna …
Tinto de Verano vam se može svideti ako volite crvena vina, a na visokim temperaturama biste probali letnje osveženje. To je osvežavajuće piće sa pirinejskog poluostrva. Na ovaj način se u Španiji pije crveno vino u prolećnim i letnjim mesecima. U nekim regijama Španije lokalno stanovništvo pije Tinto de Verano, dok turisti biraju mnogo poznatiju …
Šta kažete na Pošip Čara i Osso buco? Recept vam daruje MyTastyPot
Zamolila sam Tacu iz MyTastyPot da predloži recept koji bi se odlično slagao uz belo suvo vino Pošip Čara. Kako je nedavno od prijatelja iz Black Angus by Forte dobila “Osso buco” odlučila je da napravi savršen spoj vina i hrane. Osso buco je komad junećeg mesa koji u centralnom delu ima kost sa koštanom srži, po kojoj je ovaj komad mesa i dobio naziv – „kost sa rupom“.
Kako vam Taca kaže, priprema Osso bucco podrazumeva sporo dinstanje u kombinaciji sa povrćem. Tokom dinstanja koštana srž se razlaže, a meso dobija na mekoći i sočnosti. Pored dosta povrća dodaje se belo vino i bujon, a u nastavku pogledajte ceo Tacin recept.
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: 180 minuta
Sastojci
Osso buco (1 komad)
Brašno
2 šargarepe
Komad celera
Pola štapa praziluka
2-3 čena belog luka
Komadić đumbira
2-3 kašike paradajz pirea
2-3 kašike ljutkastog sosa
Lovorov list
So
Biber
Čaša belog vina
400 ml bujona
1 mandarina
Peršun
Priprema
Korak 1 – Meso dobro operite i višak vode uklonite papirnim ubrusom. So i biber dobro utrljajte u meso, a zatim ga blago uvaljajte u brašno.
Korak 2 – U tiganju zagrejte maslinovo ulje, ubacite meso i kratko propržite dok ne porumeni sa svih strana.
Korak 3 – Na ulju u kojem se meso pržilo propržite i sitno seckan praziluk dok ne postane staklast i dok ne omekša. Zatim dodajte šargarepu isečenu na kolutove, celer iseckan na prutiće i čenove belog luka. Sve fino dinstajte dok ne omekša, a zatim dodajte belo vino i bujon i sačekajte da provri.
Korak 4 – Zatim dodajte lovorov list, paradajz pire i neki ljutkasti sos, sve dobro posolite i pobiberite i dinstajte nekih desetak minuta.
Korak 5 – Potom vratite meso u povrće, sipajte još belog vina, sok od mandarine i na kraju topli bujon.
Korak 6 – Kada sve provri spustite na laganu vatru i kuvajte minimum 2 do 3 sata.
Korak 7 – Meso sam servirala uz palentu u koju sam u toku kuvanja dodala parčence putera, so, biber i permezan. Ne zaboravite da na kraju sve pospete obilato sa seckanim peršunom. Meso možete servirati i uz pire, njoke, taljatele, pirinač, nudle…
I uživanje može da počne!
Pre toga, za potpun doživljaj poručite Pošip Čara i stiže vam na adresu.
Sve fotografije – MyTastyPot
Slični članci
Taljatele sa spanaćem, gorgonzolom i Pinot bianco Schulthausen
Kada bih morala da odlučim koju bih hranu ponela na pusto ostrvo, to bi sigurno bila testenina. Ne samo zato što mi je testenina omiljena hrana, već i zato što se u maloj porodičnoj radionici za izradu domaće testenine „Moje gnezdo” prave posebne testenine, poželela sam da uparim jelo od testenine sa vinom. Ova testenina je posebna …
Tinto de Verano? Pogledajte recept!
Tinto de Verano vam se može svideti ako volite crvena vina, a na visokim temperaturama biste probali letnje osveženje. To je osvežavajuće piće sa pirinejskog poluostrva. Na ovaj način se u Španiji pije crveno vino u prolećnim i letnjim mesecima. U nekim regijama Španije lokalno stanovništvo pije Tinto de Verano, dok turisti biraju mnogo poznatiju …
Kruške punjene plavim sirom i pistaćima i Tokajac petica
Imamo čast da uživamo u jednom Tacinom ukusnom apetajzeru, za koji neki kažu da može biti i slatkiš. Uparili smo ga sa vinom Tokaji aszu 5 puttonyos.