Kako degustirati vino? Boja, arome i ukus vina

Da bismo degustirali vino potrebno nam je izvesno znanje i tehnike da doživimo kompleksnost aroma i ukusa vina. Pod aromom podrazumevamo anglosaksonski izraz za miris vina. Potrebno je znati analizirati vino na osnovu njegove boje, aroma, ukusa, kiselina, voćnosti, tanina (kod crvenh vina) i alkohola.

Što više degustiramo, možemo više da poredimo i kategorizujemo arome i ukuse.Veoma je važno da se vino degustira na pravoj temperaturi u prostoriji bez jakih mirisa. Vina degustiramo u osvetljenoj prostoriji i naspram bele površine da bismo jasno odredili boju vina.

 

 

Boja, aroma, ukus

 

Boja vina nam može dati dosta informacija o vinu. Boja se utvrđuje kada se čaša stavi naspram bele površine. To može biti bela maramica, zid ili beli papir.
Sledeći korak je da zavrtimo čašu da bi vino došlo u kontakt sa vazduhom i tako oslobodilo arome. Sada možemo pomirisati vino i osetiti koje se sve arome javljaju. Onda uzmemo mali gutljaj vina u usta i pritom uvučemo malo vazduha kako bi se još više pojačao ukus vina. Kada progutamo vino, možemo izdahnuti kroz nos da bismo osetili i retronazalno arome vina.

 

Boja

 

Boja nam govori o telu vina. Telo vina je ono što osetimo u ustima kada uzmemo gutljaj vina, koliko vino ispuni naša usta. Kada je boja svetlija, telo vina je laganije. Zlatni tonovi u belom vinu ukazuju da je to starije vino, slatko vino ili potiče iz krajeva sa toplijom klimom.Tonovi crvenih vina idu od svetlih boje nara do tamnih boje rubina. Najbogatija, najgušća crvena vina imaju nijanse purpurne ili skroz tamne neprozirne boje.
Boja na obodu vina ukazuje na starost vina.Mlada bela vina imaju srebrnkaste ili zelenkaste obode koji sa starenjem postaju zlatasti. Mlada crvena vina imaju rubin ili ljubičaste obode dok sa godinama svetle.
Kada se vino provrti u čaši i pogleda može se videti viskozitet tj gustina vina – stopice koje se slivaju niz zid čaše. Gustoća vina je rezultat pretvaranja šećera u alkohol. Što su gušće stopice, to u vinu ima više alkohola. Stopice mogu zavisiti i od temperature vina, kao i od toga kako je čaša oprana i polirana.

 

Arome
 

Arome dobrog vina su jasne. Različite vrste grožđa, teroar (uslovi u vinogradu za gajenje grožđa) i tehnike proizvodnje vina doprinose širokom spektru aroma vina.
Kada govorimo o aromama vina, često možemo čuti i izraz buke. Primarne arome vina zavise od sorte grožđa od koga se vino pravi, npr. cabernet sauvignon ili shyrah. Primarne arome su voćne, cvetne i biljne. Buke vina ili sekundarne i tercijalne arome se dobijaju fermentacijom odnosno starenjem vina. Sekundarne arome su arome putera, mleka, jogurta, piva… Tercijalne arome su arome karamela, vanile, koštuničavog voća, dima…

 

 

Neke arome se lako raspoznaju, ali za neke se morate napregnuti da biste ih prepoznali. Pamćenje igra značajnu ulogu u prepoznavanju aroma. Pokušajte da sortirate mirise u grupe – voćne, biljne, začinske, arome dima, cvetne, mineralne, životinjske, arome hrasta. Zadržite svaku grupu mirisa u posebnoj pregradi u svom umu. Kada mirišete vino, idite od pregrade do pregrade i tragajte za mirisima koji se preklapaju.

 

Ukus
 

Veliki deo degustacije je već završen pre nego što uzmemo gutljaj vina zato što ukus osećamo nosem. Kada smo prehlađeni i kada nam je zapušen nos, mi gubimo čulo ukusa. Tada naš jezik prepoznaje samo kiselost, slatkoću, gorčinu, slanoću i alkohol.
Kada uzmemo gutljaj vina, uvučemo još malo vazduha u usta kako bismo poslali arome u nos i osetili ukus. Za to vreme usta analiziraju teksturu i osećaj u ustima – svežinu kiselina, zrelost voća, težinu i toplinu alkohola i u crvenim vinima, suvoću tanina.
Procenjujemo da li svi ovi faktori izbalansirani i da li je prijatno piti ovo vino.
Ako su ukus i utisak o izbalansiranosti prijatni posle gutljaja vina, onda je ovo vino kvalitetno. Vino koje nije izbalansirano je ili loše napravljeno ili još uvek nije spremno za konzumaciju ili je pak prestaro.

 

Možda želite da učite o vinima kroz degustacije i druženje?
Kontaktirajte nas na email kontakt@evino.rs ili na telefon 063/368-995 i bićete obavešteni o našim kursevima vina.

 © eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2019.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions