Selekcija Spasić

Tamnjanika Selekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno vino, kompleksno, punog tela, sa dosta visokim procentom alkohola. Tamjanika je, definitivno, sorta za suva vina.
Tamjanika je vino koje miriše intenzivno i vrlo prijatno, i čiji ukus ostaje dugo u ustima.

Prilično često se dešava da uživaoci vina, posebno stranci, posle takvog “nosa” očekuju polusuvo ili poluslatko vino, jer su takve navike koje imaju. Po karakteru tamjanika može, u zavisnosti od terroir-a da ima različite osobine. Ova župska tamjanika je voćna, delom cvetna i blago začinska, nikada zemljana ili zelena, a retko mineralna.

Kao retko koja sorta tamjanika se slaže uz najrazličitiju hranu, pa je takva i Selekcija. Razlozi leže u mnogostranosti sorte: muskatne arome, prijatne i sveže kiseline, voćne i cvetne note, blagi začinski nagoveštaji, sve to može naći svoje mesto tokom celog obeda – od predjela, do dezerta. Naravno, kao i kod drugih sorti vrlo je važna dobra temperatura služenja od 10° do 12°C, ali je možda kod tamjanike to najvažnije. Ipak, ako treba definisati uži izbor hrane uz tamjaniku, onda bi to svakako bila perad (divlja ili domaća), pripremljena uz kremaste bele sosove.© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2019.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions