Vrganji i Tamjanika Spasić - gde se ukršta put vina i put pečuraka?

vrganj

Sastojci:

Oko 1/2 kg vrganja

Mladi beli luk – 2 struka

Mladi crni luk – 2 struka

5 listića dimljene slanine

Čaša belog vina

So i biber

2 lovorova lista

Za uspeh u pripremi jela od vrganja najbitnije je imati lepe i zdrave vrganje. Vrganji imaju najbolji ukus kada sami kompletirate ceo proces „od njive do tpreze“ tj. branje, čišćenje, kuvanje i na kraju, uz čašu dobrog vina, uživanje u njihovom ukusu. Za mene je, od svega, najveći doživljaj ubrati ih. Svakako, treba uživati i u njihovom čišćenju, okrećete ih u rukama, zagledate ih i divite se njihovoj lepoti. Zatim sledi priprema i na kraju uživanje u dobrom ukusu.

Vrganja ima u svim šumovitim krajevima Srbije. Mogu se naći u periodu od polovine juna, pa sve do kraja oktobra ukoliko im pogoduju vremenski uslovi. Ako ih sakupljate sami, a niste dobar poznavalac, obavezno se obratite za savet nekome ko jeste.

Vrganj iz mog recepta je ubran na južnim obroncima Kopaonika, na nadmorskoj visini između 800 i 1200 metara, u blizini sela Jelakce, koje se nalazi na krajnjem severu Kosova i Metohije u netaknutoj prirodi.

jelakce

Vrganji treba da budu mladi, donja strana kapice treba da bude potpuno bela, a kapica treba da bude tvrda. Ukoliko je donja strana kapice svetlo zelene ili potpuno zelene boje, onda ih je bolje osušiti i tako osušen vrganj koristiti za rižota i kao začin za čorbe, supe i ostala variva.

Vrganje treba dobro očistiti, najbolje suvom krpom i iseckati na kockice.

vrganj ociscen

U tiganju, na maslinovom ulju, izdinstati sitno seckani mladi beli luk, tek toliko da pusti mirise. Zatim se doda sitno seckani mladi crni luk listiće dimljene slanine. Sve to, poklopljeno, dinstajte na tihoj vatri dok se dobro ne izdinsta. Zatim dodajte vrganje, posolite ih po ukusu, dodajte bibera i lovorov list. Sa slaninom ne treba preterivati da se ne bi ubio ukus vrganja.

vrganj iseckan

Na kraju, kada vrganj bude skoro gotov dodajte čašu belog vina i dinstajte otklopljeno desetak minuta.

U tanjir sa gotovim vrganjima možete dodati i kašiku mladog kajmaka ili možete narendati zrelog punomasnog domaćeg sira. Ako nemate sve te domaće proizvode možete staviti i proizvode kupljene u supermarketu.

vrganj1

vrganj kajmak 1

Uz ovako spremljene vrganje preporučujem aperitiv u vidu jedne čašice domaće rakije od šljive, desetak godina stare i neku sezonsku salatu, a belo vino koje upotpunjuje ceo doživljaj je belo vino koje potiče sa druge strane Kopaonika, iz Župe, Tamjanika Spasić.

Prijatno,

Goran Savić© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions