Život u ružičastom - o roze vinima

Roze polako osvaja vinski svet, a postao je veoma popularan i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Pre samo petnaestak godina bilo je nezamislivo da neko u baru ili restoranu poruči roze, ali sada je to vino koje se često pije i slaže se uz raznovrsnu hranu, od salata preko pasta, do mesa i roštilja.

alcohol-party-glass-table

U svetu je roze asocijacija za Provansu, a roze vina iz ove južne regije Francuske su primer rozea, ona su najskuplja i najpoznatija. To su elegantna vina, sa lepom strukturom kiselina, sa voćnim ukusom sa začinskim i mineralnim tragovima. Ova vina se ne piju mlada, već odležavaju dve do četiri godine, što doprinosi njihovom kvalitetu. Ovakva roze vina južnog stila se proizvode u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Rumuniji. Sorte od kojih se u ovim krajevima pravi roze su raznovrsne, od pinot noira i merlota preko cabernet sauvignona do prokupca, gamea i plavca malog.

loza

Severni stil roze vina je stil nemačkog rozea koji je osvežavajući sa izraženim kiselinama i koji pored intenzivne voćnosti ima note citrusa. Konzumira se mlad, bez odležavanja, a često ima ostatke rezidulanog šećera koji mu daju pitkost. Ovaj šećer je maskiran visinom kiselina, tako da vino nije slatko. Ovakva vina se prave u Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj. Sorta koja se u ovim zemljama koristi za roze je uglavnom frankovka.

roze dana

Roze vina se proizvode uglavnom od crnog grožđa, ali mogu se dobiti i mešanjem crvenog i belog vina. Maceracija je proces u kome se ceđeni sok od grožđa ostaje u kontaktu sa pokožicom grožda, u kome sastojci iz čvrstog dela grozda, kao što su bojene i taninske materije prelaze u širu tj. vino. Kod roze vina ovaj proces traje do nekoliko sati. Postoje i kod nas poznate ružice, kod kojih se proces maceracije produžava, pa zbog toga ta vina imaju intenzivniju boju od rozea. Ova vina su veoma popularna u Župi.

roza nostra sajt

Da li ste već probali roze sa Fruške gore Pink Punk Chichateau ili iz Erdevika – Tri roze koze i Roza Nostra? Sigurno već znate Varijantu Aleksandrović, Rose Radovanović i Rosetto Kovačević. Ako želite nešto drugačije, probajte Casal Mendes, portugalsko polusuvo vino svetlo roze boje, intenzivnog mirisa sa voćnim notama ananasa i banana.© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions