Zimska vina koja greju dušu

Iako se zima samo šali sa nama jer nema snega, moja omiljena zimska vina greju i dušu i atmosferu. Ove zime sam odlučila da usporim tempo i da se više posvetim druženju sa prijateljima i porodicom, pa ova vina pijem u najboljem društvu. Moja zimska vina dolaze iz raznih područja, uglavnom toplih, a kada ih pijem, putujem ne samo u te krajeve, već i kroz lepe uspomene koje me vežu za ova vina.

 

Cepa Gavilan Crianza 2014

 

Prvo vino na mojoj listi je Cepa Gavilan Crianza 2014. Ovo voćno i sveže crveno vino iz oblasti Ribera del Duero, pili smo sa prijateljima i rodbinom za Svetog Nikolu uz razne posne đakonije. Služilo se uz rižoto od plodova mora i uz prebranac, što je odličan spoj. Uživali smo u pitkosti ovog vina napravljenog od 100% Tempranilla (tempranilja), autohtone sorte grožđa iz Španije, koje je godinu dana odležalo u francuskom i američkom bariku. Dok smo pili Cepa Gavilan bilo nam je potpuno jasno zašto je vinar koji pravi ovo vino proglašen je za najboljeg enologa u Španiji.

 

 

Vranac Vukoje

 

Moje sledeće zimsko vino svojim robusnim telom grli, opija i veseli. To je Vranac Vukoje.  Ovo hercegovačko vino se izdvaja svojim kvalitetom i kompleksnošću aroma zrelog crvenog voća, kremastih nota kafe i čokolade, nota bačve, visokih kiselina i tanina koji mu daju snažnu strukturu. Ovo vino pijem sa prijateljicama, pa nam uvek izmami osmeh više. Lepo kaže moja kuma: „kada probaš Vranac Vukoje usta su ti puna tela vina“. Ovo vino zbog svoje snage definitivno traži ako ne večeru, bar meze u vidu zrelog sira, pršute i maslinki…

 

Kremen Matalj

 

Još jedno vino koje pijem sa prijateljicama je Kremen Matalj. Ovaj cabernet sauvignon (kaberne sovinjon) dolazi iz Negotinske krajine koja ima najveći broj sunčanih dana u Srbiji. Sve bolji i zreliji, svaki put iznenadi novim aromama i novim utiskom. Pre novogodišnjih praznika sam sa prijateljicama gledala film “Vino i vetar” u bioskopu. Uživale smo u slikama i u atmosferi vinograda Burgundije, u priči o dva brata i sestri koji prave vino. Posle smo ćaskajući jele Margaritu i pijuckale Kremen Matalj.

 

 

Dingač Matuško

 

Nezaobilazno vino za hladne dane je Dingač Matuško, od grožđa sa strmih padina poluostrva Pelješac koje gledaju na otvoreno more. Ovo vino je prepuno sunca zbog izloženosti njegovog grožđa trostukoj insolaciji, direktnoj, od odsjaja sa mora i od zračenja stena iznad vinograda. Dingač Matuško takođe zahteva hranu ili meze, a pije se u dobrom društvu, sa prijateljima ili u romantičnoj atmosferi. Kada pijem ovo vino, uvek imam osećaj da gledam osunčane padine ovih vinograda koje uranjaju u more.

 

 

Malvazija Festigia Laguna

 

Malvazija Laguna je za mene najbolja malvazija u ovom trenutku. Pijem je od letos, pa celu jesen, a sada i uz zimski post. Ona je pitka i voćna, cvetna i sveža, lepršava. Zbog crvenice vinogorja Zapadne Istre gde se gaji, na ukusu se oseća prepoznatljiva mineralnost. Savršeno se slaže uz jela od plodova mora i uz razna mesa, teletinu, piletinu i salate. Malvazija Laguna je postala vino naše kuće uz porodični ručak i vino koje svaki naš dan čini čarobnim.

 

Tokaji aszu 5 putonyos

 

Tokaji aszu 5 putonjoš je kralj vina i vino kraljeva. Ovaj naziv mu je dao kralj Luj XIV kada je dobio ovo vino od princa Transilvanije, Ferenca Rakocija II. Tokaji aszu 5 (Tokaji asu 5) je slatko vino napravljeno jednistvenim procesom u kome se grozđe koje je obrano botritizirano i dehidrirano dodaje u vino. Zbog intenzivnih voćnih i aroma egzotičnih začina, ovo vino je idelano uz jela azijske kuhinje ili neki specijalni dezert. Uvek kada pijem ovo vino, setim se sreće koju smo osećali dok smo ga pili uz našu svadbenu tortu.

 

 

Bilo da se šali ili ne, ova zima je za mene veoma lepa zbog divnih ljudi sa kojima je provodim i zbog sjajnih doživljaja koje mi donosi. Moja omiljena zimska vina dodaju joj prstohvat svog začina.

Kada uparujete vino uz hranu, potražite u našem meniju jelo koje spremate i vidite koja su vina idealna uz njega. Uživajte ove zime u sjajnim vinima i uvek u najboljem društvu, jer u vinu je radost, zar ne?

 

Koje je vaše omiljeno zimsko vino i sa kim ga pijete? Pišite nam na kontakt@evino.rs.

Ideje potražite na našem sajtu gde možete pretraživati vina po vrsti, zemlji porekla, proizvođaču, ali i po hrani uz koju se slažu…

 © eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions