Sve nijanse crvene – izaberite vaš stil crvenih vina

Crvena, voćna, sveža vina niskih tanina

Crvena, voćna, sveža vina niskih tanina su mlada vina koja ne moraju da odleže godinu dana u podrumu. Najpoznatiji je Beaujolas, a ovaj stil imaju i gamay, mladi portugizer, kao i cabernet franc iz nekih regija Touraine, alzaški crni pinot, barbera sa severa Italije. Ovakva vina mogu se naći i u Novom svetu.
Ova vina se dobro slažu uz mediteranska jela, kobasice, paprikaše, pizze, špagete bolonjeze, povrće, ribu i podove mora.

red-wine-1433498_640

Crvena vina srednjeg do jakog karaktera

Crvena vina od srednjeg do jakog karaktera uglavnom su sazrela u hrastovom buretu, ali imaju samo blagu notu hrastovine. U ovu grupu vina spada većina crvenih vina iz Bordeauxa kao Grand Bateau, italijanski obični Chianti, Barbera d’Asti i Montepulciano d’Abruzzo, a iz Novog sveta cabernet sauvignoni i merloti, kao i većina crnih pinota kao što su Babich Marlborough Pinot Noir i Pinot nero Sanct Valentin. Primer vina srednjeg karaktera kod nas Kremen Kamen.
Ova vina se dobro kombinuju sa živinskim mesom u sosovima, junetinom, teletinom, pastama, pečurkama, povrćem i zrelim sirevima, a pino noir se može lepo složiti i sa grilovanom ribom.

017_pinot_nero_sanct_valentin

Crvena snažna, mirisna vina

Crvena snažna, mirisna vina su nekada bila samo vina iz područja Chateauneuf-du-Pape, Hermitage, Barolo di Montalcino, španska vina iz Rioje i Navarre, a sada su im se pridružila vina iz celog sveta. Ova vina imaju oko 14 % alkohola, a vina grenache, primitivno i zinfandel često imaju i veći procenat alkohola. Sazrevaju u buradima od hrastovine koja im daju mirise, arome i bogatiju teksturu. Primeri ovih vina su Reserva Radovanović, Stari Zavet, Dingač Royal
Visok nivo alkohola i zreli ukusi proizilaze iz procesa sazrevanja grožđa u klimatskim uslovima Mediterana i Novog sveta. Ovaj proces sada traje duže nego u prošlosti i vina su punija, zrelija, bogatija šećerom, manje kisela i sa blažim taninima. Sorte sa osobenim mirisnim karakterom su shiraz, grenache, primitivo, zinfandel, malbec i pinotage.
Vina ovoga stila su idealna uz začinjenu hranu, ramstek, roštilj i divljač.

wine-905098_640© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions