Šta je najvažnije kod degustacije vina

 

U vinu postoji veliki spektar ukusa i aroma, ali kada degustiramo vino najbitnije je da obratimo pažnju na balans četiri faktora – kiseline, voćnosti, alkohola, a u crvenim vinima i tanina.

 

Kiselina je kičma vina, naročito belog vina. U zavisnosti od vrste grožđa i klimata, kiseline su više ili manje naglašene, a to utiče na stil vina. U crvenim vinima, kiselina nije toliko naglašena, ali mora postojati da bi vino moglo da stari, a takođe mora biti u balansu sa taninima.

 

Voćnost vina daje vinu kompleksnost karaktera i teksturu. Voćnost ne treba mešati sa slatkoćom vina. Vina sa aromama slatkog, zrelog egzotičnog voća mogu biti suva i u njima se sav grožđani šećer tokom fermentacije pretvorio u alkohol.

 

 

Tanini iz pokožice crnog grožđa i iz hrastovih buradi u kojima vina odležavaju, daju vinu karakteristiku suvoće u ustima. Tanini su najvažniji za potencijal vina za starenje.

 

Nivo alkohola u vinu treba da bude izbalansiran sa voćnošću i strukturom. U savršeno izbalansiranim vinima, sadržaj alkohola daje uljani osećaj, gustinu i zaokruženost na paleu.

 

Vežba kojim možemo naučiti da identifikujemo sve karakteristike vina

Uzmite četiri čaše i napunite ih vodom. U jednu iscedite limun, u drugoj istopite kašiku šećera, u treću stavite kesicu crnog čaja, a u četvrtu sipajte čašicu žestokog pića. Uzmite gutljaj iz svake čaše mućkajući tečnost u ustima. Otkrijte gde se na jeziku detektuje koji ukus. Onda sipajte čašu vina i tražite ukuse u vinu.

 

 

Kiselina se oseća na rubovima jezika. Ona vinu daje svežinu. Previše kiselina čini da vino bude oštro i kiselo, skoro da gori na jeziku. Premalo kiselina čini da je vino tanko i nezanimljivo.

 

Slast se oseća na vrhu jezika. Suva vina mogu imati slatke voćne ukuse. U slatkim vinima slast dolazi od rezidualnog šećera koji preostane posle procesa fermentacije.

 

 

Gorčina se oseća na dnu jezika i ona proizilazi od tanina, supstanci koje skupljaju, a koje se nalaze u pokožici grožđa ili u buretu, a koje se umekšavaju tokom procesa pravljenja vina i tokom odležavanja vina.

 

Alkohol se oseća kao topla senzacija na zadnjoj strani grla. Previše alkohola čini da vino bude prejako. Premalo alkohola čini da je vino slabo i vodnjikavo.

O vinima se najbolje uči degustirajući, a na našem sajtu možete izabrati vina koja su vam interesantna i poručiti ih da vam stignu na adresu.

Ako želite da učite o vinima na našim kursevima sa degustacijom, prijavite se na našu email listu kako biste dobijali informacije o terminima kursa.

Možete se prijaviti na email kontakt@evino.rs ili nas pozvati na 063/368-995.

Uživajte!

 © eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions