Tokajac - vino kraljeva i kralj vina

Chateau Derszla Tokaj Mađarska

vignobles_dereszla

Ovo izvanredno vinogorje se nalazi u najsevernijem delu istočne Mađarske. Naziv Tokaj se odnosi na područje površine 5000 ha u okolini sela Tokaj koje se nalazi u blizini Ukrajinske i Slovačke granice.
Najbolje plantaže se nalaze na visini između 150 i 250 m n.v, na osojnim stranama. Reke Bodrog i Tisa umiruju vrela leta ovog inače kontinentalnog klimata, povećavajuci vlažnost. Na severu, vinogorje je zašticeno Karpatima i Zemplen planinama. Izuzetno blage jeseni pogoduju stvaranju jutarnjih magli koje povređuju zrna grozđa, što je neophodno za pojavu i razvoj plemenite plesni (Botrytis cinerea). Na jugu, vetrovi iz velike Panonske nizije donose tople vazdušne struje koje pospešuju prirodno sušenje botritiziranog grozđa. Zemljište je geološki šarenoliko, sastavljeno od eruptivnih stena i sedimenata. Les olakšava drenažu i sazrevanje grozđa dajući bogata i aromatčna vina, vulkanski tuf daruje rafiniranost, dok glina povećava kiselost i vina su dugotrajnija.

Proces vinifikacije, poznat od prve polovine 16. veka, je jedini takve vrste u svetu. Tokajac je korišćen i kao diplomatsko oružje, kada je 1703. Ferenc Rakoci II, princ Transilvanije, u konfliktu sa Habzburzima poklonio vino Luju XIV. Kralj Sunce je prihvatio aszu (osu) u Versaju pod imenom Tokaj i nazvao ga „vino kraljeva i kralj vina”.

chatou_dereszla

Vinarija i vinogradi

Chateau Dereszla vinarija je u vlasnistvu francuske porodice D’ulan (d’Aulan), nalazi se u srcu legendarnog Tokaj vinogorja. U okviru kompanije je zaokružen ceo sistem , počevši od vinograda, vinarije, podruma, punionice, skladišta, kancelarija, sve do konzumenta.
Vinogradi su na 50 ha povrsine i prostiru se na različitim delovima Tokajske regije. Veoma lepi i stari podrumi su iskopani u steni. Dužine su skoro 1 km i restaurirani su i obnovljeni 2001. velikom investicijom. Vinima je omogućen razvoj na tradicionalan način, sa idealnom temperaturom i higrometrijskim uslovima. Odležava u buradima 250-400 l napravljenim od ruskog i francuskog hrasta. Bitan indikator da su u podrumu optimalni uslovi je pojava baršunastog Cladosporium cellare. Ona se razvija kada je temperatura izmedju 10 – 12˚C i vlažnost oko 95% u toku zime i leta, i danju i noću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukusi Tokajaca

Chateau Dereszla predstavlja kompletnu kolekciju Tokaj vina: Furmint, Harshlevelu, Muscat Lunel, Kasna berba, Szamorodni, naravno poznato Tokaji Aszu i mitska Esszencia (Esencija).

Ukus vina nas osvežava i podseća nas na egzoticno voće i jabuke, kajsije, sveže bedeme…
Furmint je dominantna sorta u Tokaju i zauzima 70% površina, a vino koje se dobija od nje je živo i puno mineralnih materija. Harshlevelu je ekskluzivno mađarsko vino čije ime u prevodu znači list lipe, delikatno je, sa mirisom koji nas podseca na cveće. Muscat Lunel su u Tokaj doneli Grci i Rimljani, vino je elegantno i sa izuzetnim bukeom.
U zavisnosti od berbe, Furmint je uglavnom suv i polusuv, Harshlevelu je polusladak, a Muscat Lunel je sladak.
Što se tiče vina o kojima smo govorili berba i proces vinifikacije su manje više isti kao i u drugim zemljama.
Specificnost Tokaja je da se bere grozđe koje je botritizirano i dehidrirano i to se vrši kasno u oktobru, a nekada traje i do novembra meseca. Berba se vrši rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe (puttonyos).
Sa malo sazrevanja u hrastovom buretu, oko 6 meseci, Kasna berba donosi dodir modernog i noviteta Tokaj vinima. Kroz punoću ukusa možemo uživati u različitim vinima.

Samorodni se prave od grozdova koji su delimicno botritizirani i dehidrirani, i ne vrši se sortiranje, odnosno beru se i botritizirani i nebotritizirani grozdovi koji kasnije idu u vinifikaciju. Odatle potiče ime samorodni čiji je koren u poljskom jeziku. Samorodni može biti suv i podseća nas na najbolje trešnje, i sladak, koji ima aromu oraha i miris sandalovog drveta.

Inside Chateau Dereszla wine cave

Šta znači putonjoš?

Tokaj je ustanovio svoje ime zahvaljujuci Tokaji Aszu. Berba je moguća tek na svakih par godina u toku dekade. Berba se vrši rukama, odvaja se zrno po zrno i sortira u drvene korpe. Zapremina jedne korpe odnosno putonjosha je oko 25 kg. Aszu grozđe koje je skoro skroz suvo se kvasi u 136 litara mladog vina ili musta. U zavisnosti od berbe što se više putonjoša stavi, to će vino biti slađe. Minimalna količina je 3 putonjoša, što znači da se u 136 litara stavi 75 kg suvog grozđa. Vina odležavaju nekoliko godina u hrastovim buradima. Tokaji Aszu moze biti od 3 – 6 putonjoš. Aszu vina su slatka, nežna, balansirana, oseća se ukus meda i pčelinjeg voska koji odražavaju dušu Tokaja.
Aszu vino se puni u tradicionalne 0.5 l flaše. Posle punjenja u flaše, vino ostaje u podrumu 6 – 12 meseci.
U izuzetno dobrim godinama, proizvodi se Aszu Esszencia koja sadrzi 2-3 extra putonjoša, što znači da može imati 8 – 9 putonjoša i može imati vise od 180 grama/litru prirodnog ostatka šećera.
A u najboljim godinama spravlja se nekoliko litara retke i mistične Esszencie, koja je u stvari samotok od Aszu grozđa. To je voćni nektar koji ima 2% alkohola i više od 800 grama/litru prirodnog ostatka šećera, pun je B vitamina i oligominerala i esencijalnih elemenata. Koristi se i kao lek.© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions