Letnja vina koja zbližuju, opuštaju i leče ljubavne muke

Zima se šalila sa nama, a ovo leto je dugo bilo varljivo. Iako vremenske prilike nisu bile letnje, uživala sam u vinima koja zbližuju, opuštaju, podsećaju na detinjstvo, leče ljubavne muke i još mnogo šta. Moja omiljena letnja vina me vode od rodnog kraja, preko okruženja, Italije, čak do Novog Zelanda i nazad.
 
Babich Sauvignon blanc
 
Babich Sauvignon blanc je vrhunsko suvo belo vino sa Novog Zelanda. Ovaj 100% sovinjon je zaslužan što sam počela da volim ovu sortu. Šarmirao me je aromama zove u kombinaciji sa tropskim voćem i zelenim jabukama. Zaveo me je bogatim i intenzivnim ukusima dinje, manga i svežeg bilja koji se otvaraju i traju duž celog nepca. Na kraju im se pridružuju citrusne i mineralne note i zaokružuju ovo vino. Babich Sauvignon blanc pijem na porodičnim druženjima i proslavama. Odlično se slaže uz jela od ribe ili belog mesa, kao i uz predjela i salate. Poželjno je da se dobro rashladi – na 7°C. A ovu lepu fotografiju sam dobila od prijatelja mog brata sa proslave rođendana.
 

 
Pinot Grigio Masottina
 
Pinot Grigio Masottina je sjajno vino za druženje sa prijateljima. Pili smo ga na splavu na keju uz puno priče, smeha i uz smuđa sa blitvom. Početak večeri je bio sparan, ali vetrić sa Dunava nas je hladio. Vino nas je osvežavalo rashlađeno na 8°C. Boja ovog pino griđa je svetlo žuta, a njegove nežne arome zelene jabuke, belog cveća, sena i badema veoma prijaju. Srednjeg je tela, srednjih kiselina, na paleu je lagano sa svežom završnicom. Veče uz reku je postalo sveže, a mi smo ostali nasmejani.
 


 
Pošip Čara
 
Pošip Čara je vrhunsko belo vino napravljeno od autohtone sorte pošip sa ostrva Korčula. Ovo je vino koje se pije uz hranu jer je jako. Upravo zbog svoje jačine, slaže se sa jelima i od belog i od crvenog mesa. Sa pošipom je veoma lako upariti hranu, jer se odlično slaže i sa morskom i rečnom ribom, morskim plodovima i masnijim sirevima. Ima svež voćni miris, jako telo i intezivne arome. Mi smo ga rashladili na 12°C i otvorili za nedeljni porodični ručak. Pijuckali smo ga na tremu uz gulaš sa testeninom i priče o dogodovštinama sa letovanja.
 

Tokaji aszu 5 putonyos
 
Tokaji aszu 5 putonyos je vino koje pijem kada nešto proslavljam. Na primer, odlučim da slavim leto i okupljanje sa prijateljicama. Napravile smo večeru, a za predjelo fenomenalne kruške sa plavim sirom i pistaćima. Ovo jelo se savršeno slaže uz Tokajac peticu, a recept smo dobili od Tace koja vodi blog MyTastyPot. Ukus krušaka i plavog sira, pistaća i nane se sjedinjuje sa aromama dunje i meda i oduševljava nas sve. A tu je i još jedan razlog za slavlje. Pepe Merlo – “Zapisi jednog merloa” je pobedio na takmičenju “Hungarian Web Wine Writing” uravo sa tekstom o našem Tokajcu pet putonjoš!
 

 
Varijanta
 
Varijantu sam probala na preporuku kume koja ju je opisala kao lek za ljubavne muke. Iako nisam imala takve muke, privuklo me je to svojstvo ovog vina. Probala sam ga i desila se Ljubav. Možda zbog toga što je Varijanta napravljena od sorte Muskat Hamburg, a ja sam kao mala brala ovo grožđe u dedinom vinogradu. Možda zato što su iz vina bljesnule boje, zvuci, mirisi, ukusi i osećaji detinjstva. Kada si bezbrižna, svoja i mirna. A kada se poravnaš sa sobom i svet se poravna. Možda baš zato Varijanta tako isceljuje, ne samo ljubavne nezgode, nego i sam život.
 
Prokupac Experiment
 
Prokupac Experiment me takođe podseća na detinjstvo, jer se pravi u Župskom kraju iz koga potičem. Vinarija Čokot je mala porodična vinarija u selu Starci na obroncima Župe oivičenim četinarskim šumama Kopaonika. Ovaj prokupac je moje vino za svako popodne, ali i uz meze od pršute ili uz dobar ručak od crvenog mesa. Napravljen od 90 % prokupca i 10 % kaberne sovinjona, tamno je ljubičaste boje, sa aromama suve šljive, višnje, notom bibera i barika, srednjeg tela, zaobljenih tanina i prelepe završnice. Leti je idealno da se rashladi na 16°C.
 

 
Ove priče završavam sa željom da imamo dugo i lepo Miholjsko leto.
Zašto ne bismo uživali u dobrim vinima i slavili druženje i lepe dane?
 
Koja su vaša omiljena vina ovog leta? U kojim prilikama ih pijete? Pišite mi na kontakt@evino.rs. Ili proverite koja se vina slažu uz hranu koju volite.© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions