Koji je vaš stil? Pet stilova belih vina

 
Belo, sveže, suvo, lakog karaktera

 
Bela, sveža, suva vina lakog karaktera su svetla i mlada vina sa osvežavajućom završnicom. U ovu kategoriju vina spadaju Muscadet i osnovni Chablis koji su idealni uz začinjene, sveže i slane riblje specijalitete. Italijanska vina Soave, Frascati i Orvieto secco dobro idu uz lake i  kremaste testenine, salate, hladna i topla predjela, a idealno se slažu uz plavi ribu kao što su sardina i skuša. Mogu se piti i kao aperitiv.

 
Belo, aromatično, cvetno, suvo do srednje slatko

 
Bela, aromatična, cvetna vina mogu biti suva do srednje slatka, mogu biti laka do srednje jaka, a karakterišu ih cvetne, začinske ili voćne arome. Ove jake arome nisu u vezi sa jačinom vina, pa neka od najlakših vina, kao nemačko vino rizling Mosel,  imaju najintenzivnije mirise i ukuse, a procenat alkohola je 7, a nekad i manji. Osim u Nemačkoj, ova aromatična vina su obično srednje jačine ili srednje punoće. U ovu kategoriju vina spadaju vina iz Alzasa, italijanskog južnog alpskog Tirola – sivi pinot, francuski muskati, argentinski torrontes, čileanski mirisni traminac, gewurztraminer. Ova vina ne sazrevaju u hrastovini jer im nije potreban dodatni ukus. Idealna su kao osvežavajući aperitiv, a često se dobro slažu uz kinesku kuhinju, uz predjela i salate, kao i lako začinjenu, ali ne puno ljutu hranu.

 wine-terraces-201709_640

Belo sveže suvo vino, srednje jakog karaktera      
 
Bela sveža suva vina, srednje jakog karaktera imaju pikantni karakter zelenog voća i citrusa. Ova vina su reska, a ponekad, posebno u Francuskoj, imaju metalne note ili mineralne osnove. Zbog ukusa voća ova vina nisu opora. Najpoznatije vino iz ove grupe je beli sauvignon, a neki od najboljih sauvignona nalazimo u Marlboroughu na Novom Zelandu. U ova vina spadaju vina loarskih regija Sanccere i Pouilly-Fumé, ali i vina iz Čilea i Južnoaftičke Republike. Takođe, tu spadaju i nemački rizlinzi, španska rueda i grčki assyrtiko. Odlike ovog stila ima Trijumf Aleksandrović. Najbolje se slažu uz ribu, belo meso, krem čorbe i salate.

015_black_label_sauvignon_blanc_babich

 
Belo vino jakog karaktera i bogatog ukusa

 
Bela vina jakog karaktera i bogatog ukusa su prožeta snagom i hrastovinom. Dominantna sorta ovog stila je chardonnay, ali ima i drugih kao što je burgundac, pinot gris, pinot blanc. Neka vina su kratkotrajna vina iz toplih klima sa ukusom tropskog voća, karamele ili prepečenog hleba, sa notom hrastovog bureta, a neka vina su dugotrajna kao vina iz hladnih regija Novog sveta. Vina Chablis premier cru ili grand cru nemaju u sebi ni malo hrastovine, ali njihovi mineralni, orašasti ukusi, kao i ukusi neutralne pavlake čine ih veoma moćnim vinima. Ostala vina ovog stila su velika vina iz područja Rhone – Chateauneuf-du-Pape, vina iz Kalifornije i Australije, kao i bela španska Rioja vina. Uz ovakva vina se slažu školjke, jela na puteru i masnija hrana, kao i pečeni lešnici i bademi.
 
 exclusive-banquet-1812772_640
 
Penušava vina
 
Postoji mnogo penušavih vina, ali najpoznatiji je francuski šampanjac iz severne francuske regije Champagne i vina napravljena po uzoru na njega. Dobar šampanjac je rezak, sa kremastim ukusom koji podseća na dvopek. Većina ostalih zemalja koje koriste grožđe iz regije Champagne imaju toplu klimu i to njihovim vinima daje manje finoće i nižu kiselost, što može odgovarati ljudima koji misle da je francuski šampanjac previše opor. Penušava vina se proizvode u hladnim oblastima Australije, Novog Zelanda, Kalifornije i mnogo manje na jugu Engleske.
Španski odgovor na šampanjac je cava, mekanijeg zemljanog ukusa. Nemačka ima lak i sladak Sekt, a Italija ima slatke grožđane muskate s niskim procentom alkohola – Asti i suvi Prosecco. U nekim vinarijama u Srbiji se, pored ostalih vina, prave i penušavci.
Poslednja varijanta je crni penušavac, od kojih su najpoznatiji australijski bogati, zreli i jaki penušavci, kao i autentični suvi italijanski Lambrusco koji se retko izvozi.
Penušava vina su aperitiv i odličan izbor za svaku važnu priliku.

028_prosecco_masottina_superiore
 © eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions