Koje vam je omiljeno belo vino? Sedam vrsta belih vina

Chardonnay

Chardonnay je belo vino srednjeg do punog tela, sa ukusima žutih citrusa, breskve, jabuke i tropskog voća (banane i ananasa), a često ima i ukus cimeta i karamela (od bureta). Chardonnay se u velikim količinama gaji najpre u Francuskoj i to je belo vino tipično za Burgundiju. Kasnije se proširio i na mnoge druge delove sveta. Kada sazreva u buradima ima začinske note. Može biti i penušav. Idealno se slaže uz rakove, škampe, piletinu, svinjetinu, pečurke, kremaste sosove i meke sireve. Ako želite savršen užitak, poručite Chardonnay doc Sanct Valentin Alto Adige.

blur-glass-of-wine_447-19323197

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc je suvo belo vino lakog do srednjeg tela, sa jakim citrusnim aromama (grejpfrut), kao i sa ukusima dinje, kivija, marakuje, i uvek prisutnim notama bilja (trave, mente, zelenog bibera). Sauvignon blanc je francuskog porekla i gajen je u Bordou gde se kupažira sa semilonom. Takođe se gaji u gornjoj Loari gde je sortno vino. Čuveni je Sauvignon blanc sa Novog Zelanda. Sauvignon blanc je roditelj Cabernet sauvignona. Vina su opora, sa tipičnim aromama bilja i zelenog voća. Slažu se uz ribu, piletinu, svinjetinu, teletinu, meksičku hranu, kozji sir, kao i druge meke sireve. Za punoću i harmoniju ukusa probajte Sauvignon doc Sanct Valentin Alto Adige.

Pinot gris (Pinot grigio)

Pinot gris je belo vino laganog tela, sa aromama citrusa (lajma, pomorandže), jabuke i kruške i cvetnim notama. Pinot gris se najviše gaji u Italiji, ali i u Francuskoj i Nemačkoj. Vina su pitka, laganog tela, često sa gorkim ukusom na paleu (gorki badem, kinin). Kombinuju se sa salatama, poširanom ribom i laganim sirevima.
004pinot_grigio

Rizling

Rizling je sveže vino, sa cvetnim i biljnim elementima. To je vino koje je varijabilne slatkoće. Neka vina nemaju fermentisan sav voćni šećer, pa mogu biti i slatka, poluslatka ili polusuva. Imaju citrusne ukuse (lajm, limun) i ukuse breskve i nektarine. Kiseline su uvek visoke, a vino može biti ili harmonično slatko (slatko i kiselo) ili suvo (sa veoma visokim nivoom kiselina). Slatkoća rizlinga je uvek izbor vinara, a ne nešto što se podrazumeva za sortu. To je tipična sorta Nemačke, dolina Rajne i Mozela, ali se gaji u svim vinskim krajevima. Veliki nemački rizlig je najčešće umereno sladak sa jakim kiselinama koje daju balans. Suvi rizling idealno ide uz piletinu, svinjetinu, pačetinu, ćuretinu, a slatki uz indijsku i tai hranu, fondu.

Gewürztraminer

Gewürztraminer je veoma aromatična sorta. Vino ima voćne ukuse, breskve, lattice ruže, ličija i začina. Obično nije osvežavajuće kao ostale vrste belih vina. Gaji se u Alzaskoj regiji u Francuskoj, u Nemačkoj, na zapadnoj obali SAD-a i u Njujorku. Izvrsno se slaže uz azijsku hranu, svinjetinu i grilovane kobasice. Preporučujemo Gewürztraminer doc Alto Adige.

Tamjanika

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu autohtonu srpsku sortu koja se gaji u Župiskom vinogorju. Ovo vino ima muskatni miris, prijatan i harmoničan ukus i veoma je pitko. Žuto- zelene boje i muskatnog ukusa i mirisa, ima začinske note cimeta, bosiljka i žalfije, kao i voćne note citrusa, ananasa i jagode. Odlično se slaže sa ribom i morskim plodovima, sa pečurkama, kao i sa kolačima od oraha, lešnika i badema.
Procenite ko je kraljica Župe – Tamjanika Ivanović ili Tamjanika Spasić… Ili možda Tamjanika Minić?

close-up-of-man-pouring-white-wine_1122-705

Smederevka

Smederevka je srpska autohtona sorta i dobila je ime po gradu Smederevu. Poznata je širom Balkana, a samo u Bugarskoj se naziva dimjat. Vina od ove sorte su pitka, prijatnog i osvežavajućeg ukusa. Karakteriše ih žuto – zelena boja, citrusne i voćne arome. Kiseline su visoke što ih čini veoma pogodnim za kupaže. Smederevka je veoma slična vinu Gavi di Gavi. Ova sorta se pored Smedervskog vinogorja gaji najviše u Zaječarskom regionu i u Makedoniji. Odlično se slaže uz hladna predjela, suhomesnate proizvode, pršute, razne sireve i salate.© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions