Koje je vaše letnje vino?

 

Predstavljam vam svoja omiljena vina u kojima uživam u letnjim mesecima. Sva letnja vina pijem rashlađena, neka na 6-8 °C, a neka na 10-12 °C.

 

Prosecco

Letna vina su sveža i dobro rashlađena, a Prosecco se pije na temperaturi 6-8° C tako da i njegova temperatura i mehurići osvežavaju. Prosecco Masottina ima intenzivne voćne arome sa bogatim mirisom jabuke, limuna i grejpfruta. Sa svojom idealnom punoćom ukusa, kiselošću i svežinom je moj izbor u vrelim danima. Može se piti kao aperitiv, a može i uz priču u dobrom društvu.

 

 

Sauvignon blanc

Idelano letnje vino je Sauvignon blanc koji odiše grejpom, citrusima, mirisom sveže pokošene trave, peteljkama paradajza. Ko jednom proba Sauvignon blanc iz Novog Zelanda iz regije Marlborougha, teško će posle birati neku drugu sortu belog vina. Sauvignon blanc se može piti uz jelo, a može biti i aperitiv. Veoma je aromatičan, pa može razviti i sekundarne arome egzotičnog voća kao što je slučaj sa Sonatom Jeremić koja ima izražene note ananasa i marakuje, što mu pored pomenutih svežih aroma daje posebnu draž. Sovinjon treba servirati na oko 7 ° C.

 

Riesling

Rizling je prvo belo vino koje sam zavolela. Ovo vino ima izražene kiseline, mirise kontinentalnog voća, jabuka, krušaka, bresaka. Pitki i osvežavajući Oplen je vino sa tonovima belog cveća, lipe, jabuke i breskve. Odlično se slaže uz morske plodove, ribu, meso, kao i uz razne sireve.

 

 

Tamjanika

Tamjanika je domaća autohtona sorta, snažanog, prepoznatljivog mirisa sa notom egzotičnog voća i blago izraženim herbalnim tonovima, vino sa veoma svežom i balansiranom aromatskom snagom, zaokruženog i dugotrajnog naknadnog ukusa. Servira se na 10-12° C.
A skoro sam čula i zanimljivo poređenje – “tamjanika je kao knjiga Agate Kristi, uvek je aktuelna, nije preskupa, a može se naći u svakoj torbi za plažu.”

 

Malvazija

Malvazija je mlado i nežno vino koje pijem i na ekstremno visokim temperaturama. Mirisi belog cveća i bresaka se stapaju sa moćnim ukusima koji preplavljuju usta. Mineralno i izbalansirano vino sa dugom završnicom slaže se sa letnjim jelima – plodovima mora, ribama, piletinom i grilovanim povrćem.

 

 

Pošip

Pošip je autohtona bela sorta vinove loze sa ostrva Korčula, to je vrhunsko vino sa kontrolisanim poreklom koje je zaštićeno još sedamdesetih godina prošlog veka. Volim svež voćni miris ovog vina, jakog tela i intenzivne arome. Takođe, volim ga zato što se zbog svoje jačine slaže i sa svim vrstama ribe i sa svim vrstama mesa i sireva. Pošip se konzumira rashlađen na 12° C.

 

Rose vina

Ovo leto je definitivno leto roze vina. Moja omiljena roze vina ovog leta su Roza Nostra Erdevik i Pink Punk Chichateau. Razlika između ovih vina je u tome što je Roza Nostra vino napravljeno kao klasični provansalski roze, dok Pink Punk ima neznatni dodatak sauvignon blanca, pa ko voli sovinjom zasigurno će mu se svideti i Pink Punk. Roze vina su sjajan par uz salate, paste, predjela i jela od mesa, a mogu se piti i uz čašicu razgovora pre večere. Roze vina se piju na temperaturi 10-12° C. Tu je i Varijanta koja je napravljena od Muskat Hamburga, osvežavajuće, voćno, veoma pitko vino, sa dugom aromatičnom završnicom. Po strukturi i snazi, ovo vino je na samom prelazu između ružičastog i crvenog vina, pa je dobra najava sledećem vinu koje volim da pijem leti.

 

 

Pinot noir

Na kraju za one koji vole da piju samo crvena vina, idelan izbor za letnje mesece je osvježavajuće i nežno crveno vino sa malo tanina kao što je Pinot Noir Deurić ili Pinot Noir Babich. Arome višanja i svilenkasta struktura sa niskim alkoholom doprinose istovremeno i blagom i upečatljivom utisku, kao i tome da se ovo vino može piti i uz hranu i pre večere. Odlično se slaže sa piletinom, ali i ribom. Iako je crveno vino, konzumira se rashlađeno na 12–13°C.

 

Da li ste već pronašli svoje vino za leto ili možda više njih?
Ukoliko jeste, javite mi koji je vaš izbor vina za leto na kontakt@evino.rs

Ako ne, možda možete izabrati vino sa ove liste koje vam zvuči najbolje i isprobati ga u omiljenom društvu.

Ne morate da se odlučite da poručite preporučena vina samo zato što su sjajan izbor za tople dane, već i zato što će vam stići na adresu i imaćete vremena da kreirate nezaboravne trenutke ovog leta.

Jer u vinu je uživanje, zar ne?© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2019.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions