Najlakši način za uparivanje hrane i vina prema sortama

Možda imate vino i želite da spremite hranu uz njega? Možda najviše volite neku sortu i želite da znate koja se hrana dobro slaže uz nju? A možda vam je potrebno da uparite vino uz jelo koje spremate.
Karakteristike vina možemo primetiti prema sortama, pa prema tome i lako prepoznati hranu koja se sa njima idealno uparuje.
 
Sauvignon blanc
 
Sovinjon blan je laganog tela i ima visoke kiseline. Veoma dobro se slaže uz salate, zeleno povrće, jela bogata peršunom, mirođijom i vlašcem, kozji sir, fetu, rikota sir, piletinu, ćuretinu, belu ribu, jastoga, krabe, lignje i školjke. Ako imate neka od ovih jela na meniju, možete izabrati Sauvignon blanc Babich sa Novog Zelanda, a ako je u pitanju specijalna prilika možda i njegovu moćnu Black label varijantu.
 

 
Riesling
 
Rizling je sveže vino, srednje jačine, intenzivnog mirisa i ukusa. Dobro se slaže uz gaudu i edamer, svinjetinu, svinjsku pršutu, začinjenu piletinu, kremaste sosove, začinjenu ribu, pastrmku i jastoga, a od začina sa đumbirom i limunom. Uz ova jela preporučujemo Riesling Belo Brdo black label sa aromama kremena, orašastih plodova i petrolejskih nota.
 
Chardonnay
 
Šardone ima jako telo i najčešće nema visoke kiseline. Idealan je uz kremase paste, čorbe i rižota, kremaste sireve kao što je kamember, mocarelu, uz piletetinu, ćuretinu, belu ribu i teletinu u kremastim sosovima, ostrige, krabe i škampe, jela sa šafranom, susamom i estragonom. Uživanje će biti potpuno ako uz neko od ovih jela izaberete Chardonnay Vintage ink iz Kalifornije, vino sa aromama kontinentalnog i tropskog voća, citrusa i puterastih nota.
 

 
Pinot noir
 
Pino noar ima lagano telo i nema puno tanina (nema gorčine). Slaže se uz veliki broj jela, a najbolje uz pečurke, mahunarke, spanać, sir bri, parmezan, piletinu, pačetinu, jagnjetinu, teletinu, svinjetinu, tunu, lososa, sabljarku, crvene sosove, paradajz sos, a od začina se najbolje slaže sa bosiljkom, belim lukom, origanom i komoračem. Babich Marlborough Pinot Noir, svojim aromama crvenog voća, kedra, tamjana i raznih začina, daće vrhunski ukus ovim jelima.
 
Merlot
 
Merlo ima srednje telo i srednje tanine. Odličan je uz pice i špagete sa paradajz sosom, lazanje, gaudu, parmezan, gulaš, ćufte, pečenu bundevu, tikvice, papriku, cveklu, ćuretinu, piletinu i burgere. Dobro se kombinuje sa lososom, tunom i sabljarkom, a od začina sa bosiljkom, peršunom, nanom i majčinom dušicom. Zašto ne biste probali Seigneurs d`Aiguilhe uz ova jela? Ovo vino začinjava jela svojim moćnim ukusom, svilenim taninima i mineralnošću.
 

 
Cabernet sauvignon
 
Kaberne sovinjon je jakog tela i ima visoke tanine (ima gorčinu). Najbolji je izbor uz goveđi stejk, svinjetinu, jagnjetinu, divljač, zrele sireve, rokfor, kamember ili gorgonzolu, kao i jela sa ruzmarinom, žalfijom, lovorom i klekom. Ne morate da mislite da je uz ova jela najbolji izbor Carnivor Cabernet sauvignon iz Kalifornije samo zbog tradicije duge 150 godina, već i zbog punoće ukusa, intenzivnih aroma i fine završnice.
 
Rose
 
Roze može imati razne stilove. Roze se dobro slaže uz hladna predjela od povrća, jaja, sira ili mesa, kozji sir, roštilj, indijsku i tajlandsku hranu. Uz začinjena azijska jela odlično će se složiti Casal Mendes sa voćnim notama ananasa i banane.
 
Penušavci
 
Penušavci se služe kao aperitivi ili na kraju večere, uz kavijar, koštunjavo ili suvo voće, guščiju džigericu. Sa svojim citrusnim notama suvi Prosecco Masottina je odličan aperitiv, a za posebne prilike preporučujemo Prosecco Masottina Superiore Le Rive di Ogliano.
 
Predloga ima još puno, pa hajdemo da pogledamo koju hranu želimo da uparimo sa vinom. Kliknite ovde i izaberite svoje omiljeno jelo, a onda i vino sa kojim će se složiti.© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2020.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions