Volite li crveno? Sedam najpoznatijih vrsta crvenog vina

ruke vino

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon je tamno crvene boje i ima arome crne višnje, kupine, zelenog bibera, duvana… Sazrevanjem u buretu može dobiti i note vanile. Cabernet sauvignon potiče iz Bordoa i može se reći da je najpopularnije vino na svetu. Ovo vino ima puno telo, visok procenat alkohola, jake tanine i dugotrajnu završnicu kojoj doprinose kako tanini, tako i procenat alkohola. Zbog srednjeg nivoa kiselina dobro je da se pije uz hranu. Hrana uz koju se preporučuje: govedina, jagnjetina, piletina, ćuretina, stari sirevi, čokolada…
Naša preporuka je Kremen Matalj ili Cabernet sauvignon Radovanović.

Merlot

Merlot je grožđe plave boje, a takođe to je sorta vina. Često se kombinuje sa cabernet sauvignonom koji ima više tanina. Zajedno sa cabernet sauvignonom, cabernet francom, malbecom i petit verdotom, merlot je jedna od najzastupljenijih vrsta grožđa u Bordo regiji, a zastupljen je u svim vinskim regijama. Vino je srednjeg tela, sa umerenim nivoom alkohola i svežim aromama crvenog voća i biljnih nota. Hrana uz koju se idelano kombinuje: zečetina, teletina, musake, piletina, ćuretina, kozji sirevi, šunka, kineska hrana…
Možda biste želeli da probate 75% marlot i 25% cabernet sauvignon Grand Bateau ili Seigneurs d’Aiguilhe?

008_seigneurs_daigulhe


Pinot noir

Pinot noir ima arome crvenog voća – višnje i brusnice i crvenog cveća – ruže, kao i biljne note repe i pečuraka. Ovo je vino srednjeg tela sa naglašenom kiselinom i mekim taninima. Pinot noir potiče iz Francuske. Ovo vino se slaže i uz jela od mesa i uz jela od ribe, odlično se slaže uz pačetinu, zečetinu, losos, tunu, svinjetinu, pečurke, sireve…
Preporučujemo Pinot noir DeurićBabich Marlborough Pinot noir i Trijumf noir.

Syrah ili shiraz

Syrah ili Shiraz ima arome borovnice, šljive, duvana, mesa, crnog bibera, ljubičice… To je vino punog tela koje je najzastupljenije u dolini Rone u Francuskoj i u Australiji. Ima intenzivnan vočni ukus i srednje jake tanine. Preporučuje se uz biftek, kobasice, burgere, kus kus, tvrde sireve… Da li ste već probali shiraz iz Bačke – Shiraz DiBonis?

DSCN3116

Vranac

Vranac se smatra najznačajnijom sortom grožđa u Crnoj Gori, Hercegovini i jednom od najznačajnijih u Makedoniji. Zastupljen je i u Srbiji. Vina od ove sorte su suva, snažne taninske strukture i srednjeg do visokog nivoa kiselina. Boja vina ide od purpurne kod mladih vina do intenzivne tamno rubin boje. Na mirisu se javljaju arome cimeta, čokolade, cveća, tamnog voća, biljne arome, čak i arome hrasta. Ukus je pun, mek i sa dugom i suptilnom završnicom. Izuzetno mu prija hrastov barik i sazrevanje u boci. Dobro se kombinuje sa cabernet sauvignonom i merlotom. Preporučuje se uz dimljeno ili grilovano meso, salate i stare sireve snažnih ukusa. Uživaćete u Vrancu Barrique Plantaže ili Vrancu Vukoje.

Prokupac

Prokupac je crveno vino koje se pravi od istoimene autohtone sorte grožđa iz Srbije. Vino je intenzivne boje rubina, na mirisu su jasni tonovi zrelog crvenog voća. Ukus vina je umereno pun sa izbalansiranom strukturom i dugom završnicom. Preporučuje se uz crveno meso, jagnjeće i svinjsko pečenje.
Nezaobilazan je Prokupac Experiment ČokotProkupac Ivanović.

Kadarka

Interesantna je veza prokupca i kadarke – sorte koja je ponovo otkrivena posle pet decenija zapostavljanja. Ukrštanjem prokupca i rumunske sorte alba imputotato nastala je sorta papazkarasi, a zatim je od nje nastala kadarka. Vino kadarke se odlikuje elegancijom, sočnošću, pitkošću, rafiniranošću i umerenom kiselinom. Odlikuje se i specifičnom aromom koja podseća na blagi ukus trešnje i šumskog voća. Od ranije obranog grožđa proizvodi se bela kadarka, a od kasnije obranog crveno vino boje višnje, u kome je uravnotežen odnos između šećera i kiseline. Telo crvene kadarke je lagano, a tanini su prijatni. Odlično se slaže uz jela sa roštilja, lagana crvena mesa i suhomesnate proizvode i sireve.



© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2017.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions