Kako napraviti degustaciju vina?

1. Izaberite temu

Jedna od najbitnijih stvari za degustaciju je odluka o tome koja će se vina degustirati i zato je dobro odabrati temu prema kojoj će biti naprvaljen izbor vina.

Neki od predloga su:

– Izaberite nekoliko vina (3-6) iz iste regije ili države, npr. Fruška gora, Župa, Šumadija, Negotinska krajina, Francuska, Novi Zeland, Dalmacija, Tokaj, Italija
– Izaberite jednu vrstu vina npr. Cabernet sauvignon (ili Chardonnay) iz različitih regija kao na primer Cabernet iz različitih regiona Srbije, iz Francuske, Californije
– Napravite horizontalnu degustaciju, samo Cabernet sauvignon iz jedne godine nrp. 2012, iz različitih vinarija i regiona
– Izaberite vina samo jednog proizvođača, kao npr. Aleksandrović, Radovanović, Kovačević, Matuško ili neki drugi
– Izaberite samo crvena vina ili samo bela vina, ili možda samo penušava ili samo dezertna

Vina možete izabrati na našem sajtu ili nam možete poslati email za za konsulataciju na kontakt@evino.rs

 

2. Izbor zalogajčića

Tokom degustacije ne treba jesti, može se uzeti kreker ili zalogaj hleba da bi se očistio pale. Zato treba odlučiti da li će se gostima poslužiti lagana zakuska pre degustacije ili će se servirati večera posle degustacije ili možda neka predjela ili dezert posle degustacije. Potrebno je najaviti gostima kakav je plan da bi znali da li da dođu punog stomaka ili da se spreme za jelo pre ili posle degustacije.

 

 

3. Spremite prave čaše

Možda nije moguće da svako od gostiju dobije novu čašu pre degustacije svakog vina. Realno je da svaki gost ima jednu čašu ili jednu dužu, manje ovalnu za bela vina i jednu zaobljeniju za crvena vina.

 

4. Šta je sve potrebno za degustaciju?

  • Vino – kako znati koliko je vina potrebno? Jedna buteljka vina je dovoljna za 5 regularnih čaša vina ili za degustaciju za do 10 ljudi
  • Čaše
  • Otvarač za vino
  • Spiter za prosipanje vina
  • Kibla sa ledom za hlađenje belih i roze vina
  • Beli stolnjak ili bele salvete da bi se jasnije videla boja vina
  • Spisak sa opisima aroma u koji gosti mogu upisati svoje utiske i izabrati arome koje osećaju
  • Dekanter za crvena vina
  • Hleb ili krekeri za čišćenja palea

 

 

5. Pozovite goste

Idealan broj gostiju je između 6 i 12. Najbolje je da svi gosti mogu da sednu za sto za ručavanje. Ako imate manje društvo u redu je da i grupa za degustaciju bude manja, ali onda prilagodite broj vina koja se degustiraju. Dobro je da se pozovu ljudi koji imaju slično znanje o vinima.

 

6. Izaberite vreme

Degustacija se može praviti u bilo koje doba godine. Obično se bela i roze vina degustiraju leti, a crvena zimi. Takođe savršeno vreme za degustaciju je posle ručka (16-18 h), jer se za vreme degustacije ne jede, nego tek posle. Ako degustacija nije u vremenu posle ručka, onda je poželjno da se zakuska posluži pre degustacije.

 

 

7. Tehnike za degustaciju

Prvo gostima treba reći šta se degustira, pokazati im eventualno kako se drži čaša i kako se vrti vino da bi prodisalo. Zatim treba pokazati kako se vino pomiriše da bi se osetile arome. Posle mirisanja, uzme se mali gutljaj vina, promućka u ustima tako da ima dodira sa vazduhom i unutar usta, a onda se ili proguta ili ispljune u spiter.

 

8. Degustiranje

Za degustiranje vina je bitan redosled vina. Počinje se od lakših vina do najsnažnijih. Npr. počinje se od najsvetlijih belih, a završava se sa najtamnijim crvenim vinom. Ako se degustira i dezertno vino, ono se degustira na kraju čak iako je svetlije boje od ostalih vina. Vina koja su slična se degustiraju jedna za drugim, kao na primer isto vino različitih berbi.

 

9. Dajte gostima vremena da zapišu beleške

Ljudi mogu biti malo suzdržani u vezi sa svojim impresijama zato što nisu eksperti, tako da im treba omogućiti da se osećaju prijatno i da slobodno izraze svoje utiske. Dajte im vremena da razmisle i da zapišu svoj utisak nezavisno od mišljenja drugih učesnika na degustaciji.

Ovo su stvari na koje treba obratiti pažnju:

– Arome – Sve arome koje se primete treba zapisati, bilo da je to borovnica, med, limun, čokolada, kruška, jabuka, pokošena trava, tropsko voće.
– Tekstura i težina – Da li je vino lagano i sveže, punog tela, robusno ili glatko?
– Balans – Da li je vino izbalansirano ili neki ukus dominira kao npr. tanini, kiselina, barik?
– Završnica – Da li se vino zadržava na paleu ili ukus nestaje u trenutku kada se proguta?

 

 

10. Igra za kraj

Na kraju degustacije ako je ostalo vina, može se napraviti blind tasting, stave se flaše vina u tamne kese ili papir i degustator treba da pogodi koje je vino probao. Može se napraviti i nagrada za pobednika.

 

11. Posle degustacije poslužite hranu

Ovo su neki predlozi za hranu koja se može poslužiti posle degustacije:

– Pršuta obmotana oko dinje ili suve šljive
– Grilovane tikvice obmotane oko kozjeg krem sira sa rukolom
– Sirevi
– Lagane salate

Na našem sajtu izaberite i poručite vina za vašu degustaciju i stići će vam na adresu.
Možda želite da mi napravimo izbor vina za vas i da vam ih dostavimo? Ili možda želite da napravimo celu degustaciju sa rasporedom vina za vas i vaše prijatelje ili za vaš tim?

Tu smo za vas, možete nas kontaktirati na email kontakt@evino.rs ili pozvati na 063/368-995.

Uživajte!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save



© eVino, prodavnica vina i vinske opreme, Beograd, Srbija 2017.
Razvoj brenda i softverska rešenja: GSM Solutions